IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Заплащането на чиновниците – за престой или за резултати?

Финансовият министър да поиска срещу увеличение на възнагражденията конкретни промени в управлението на публичния сектор, съветва Петя Георгиева

12:45 | 16.09.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Както стана ясно през последните дни, при обсъждането на бюджета за 2019 г. се планира ново увеличение на възнагражденията на служители в бюджетната сфера. Министърът на финансите Владислав Горанов анонсира, че ако макроикономическата прогноза за 2019 г. позволява, ще има възможност от 1 януари 2019 г. да бъдат увеличени доходите в бюджетната сфера с 10%.

Още в началото на годината се коментираше увеличение за част от персонала, примерно за служителите в местата за лишаване от свобода, на полицаите и др. Заплатите на учителите също ще продължат да растат в съответствие с решението на правителството от миналата година до 2021 г. те да удвоят размера си в сравнение с 2017 г. Извън изброените сектори, липсва яснота кои заплати, с колко точно и по какъв начин ще бъдат увеличени през следващата година, коментира Петя Георгиева от екипа на Института за пазарна икономика.  

Възнагражденията на служителите в бюджетния сектор винаги са били обект на сериозен дебат поради много причини. Първо, възнагражденията на заетите в бюджетната сфера представляват значителен дял от държавния бюджет – близо 23% от общите публични разходи по КФП за 2017 г. са за персонал. Също така броят на служителите в бюджетните сектори спрямо населението в България е на над средното ниво сред страните от ЕС.

Най-същественият проблем, обаче, е фактът, че резултатите от труда на заетите в публичния сектор не са видими „с просто око” – дали поради това, че липсва система за оценка на реалните резултати от работата им или поради това, че качеството на публичните услуги в много ведомства е на ниско ниво, което създава усещане за несправедливост у данъкоплатеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Булгарче
преди 5 години
Нека да се включат и тези, които се обслужват от администрацията, дали са съгласни с тези увеличения - дали са доволни от тях .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 5 години
Отговор: чиновниците работят на надник, не на заработка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 15
mirodes
преди 5 години
От ИПИ само едно и също повтарят-дръжте ниски заплати,намалявайте данъците и осигуровките.Имаме най-ниски осигуровки в цяла Европа,най-нисък корпоративен данък,най-нисък ДОД и най-ниски заплати в ЕС.В резултат имаме най-висока смъртност в света,висока емиграция,ниска раждаемост, най-бързо намаляващо население в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още