IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ:Инвестициите не са това, което са

Част от ролята на чуждестранните инвеститори е поета от местни предприемачи, но са необходими реформи с дългосрочна визия, посочва Калоян Стайков

09:09 | 08.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от крилатите фрази на английския икономист Роналд Коуз гласи, че ако изтезавате данните достатъчно дълго, те ще ви признаят всичко. Алтернативното също е вярно – ако подходите повърхностно към тях, също могат да ви признаят всичко, но и в двата случая няма сигурност, че това е истината.

Повод за тези размисли станаха опасенията от последните години за срив на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), като някои анализатори отидоха и по-далеч и обявиха, че чуждестранните инвеститори се изтеглят от страната. Това може и да е вярно за отделни компании, но развитието на икономиката като цяло разказва друга история, пише в анализа на Калоян Стайков от екипа на Института за пазарна икономика.

Когато говорим за ПЧИ като индикатор за дейността на международните инвеститори в България, както и за интереса им към нови инвестиции, има поне две съществени особености, които трябва да се имамат предвид.

Първата е, че се публикуват както данни за потока на ПЧИ за даден период, така и за техния размер към определена дата, което повдига въпроса – кой от двата индикатора да се използва. Разликата между тях е, че потокът на инвестиции показва колко инвестиции са направени в рамките на определен период, например една година, докато размерът им е сумата на потоците инвестиции от предходни години.

Така например, ако знаем размерът на преките чуждестранни инвестиции към 31 декември 2015 г. и размерът им към 31 декември 2016 г., то потокът на преки чуждестранни инвестиции за периода 1 януари 2016 – 31 декември 2016 г., условно [1] е разликата между двата размера.

Връщайки се на първоначалния въпрос – кой от двата индикатора да се използва, доклад на Европейската централна банка от 2013 г. подкрепя резултатите от предишни изследвания по темата и препоръчва използването на размера на ПЧИ като индикатор за дейността на международни компании в дадена страна.

Данните за потокът на преки чуждестранни инвестиции са волатилни и не позволяват изготвяне на реална оценка на дейността на международни компании в дадена страна.

Втората особеност, която не е присъща само за анализа на ПЧИ, е изборът на референтен период, тъй като може сериозно да изкриви резултатите. Така например реалният икономически растеж през 2017 г. в България е около 3,6%, което е над три пъти по-високо в сравнение с периода 2010-2014 г., когато средногодишният ръст е около 1%, но е близо два пъти по-ниско в сравнение с периода 2002-2008 г., когато средногодишният ръст е около 6,4%.

По отношение на самите данни за ПЧИ също трябва да се има предвид, че подлежат на ревизии до 24 месеца. Това означава, че данните за 2016 г. ще бъдат ревизирани до края на 2018 г., докато данните за 2015 г. вече са окончателни. Ревизиите на данните могат да ги коригират както нагоре – да отчетат по-висок приток на ПЧИ, така и надолу, но и в двата случая не е коректно да се сравняват предварителни с окончателни данни.

Ако разгледаме динамиката на размера на преките чуждестранни инвестиции в България като процент от БВП, се вижда, че се увеличава и достига най-високата си точка през 2009 г. от близо 95%, след което намалява до около 80-90%. Въпреки че се наблюдава спад в сравнение с 2009 г., нивата на ПЧИ са близки до тези от 2007-2008 г., когато икономиката регистрира реален растеж от около 7%, докато през 2017 г. той е около два пъти по-нисък – около 3,6%.

С други думи преките чуждестранни инвестиции са толкова, колкото са били и през 2007-2008 г., но има други фактори, както вътрешни, така и външни, които не позволяват на икономиката да расте толкова бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 6
zlatin77zlatin7
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл е правилният избор за професионален финансов посредник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Не били компютри, а били компоти... Нагоденко и Нагласов ли ще прилагаме?ПЧИ не случайно са важен индикатор, а Абсурдистан няма и вътрешно потребление защото хората са бедни. А сега - накъде? Терминал 1 и 2, ето натам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Ако се вгледате в графиката ще констатираме рязкото покачване на чуждите инвестиции по време на ЦАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ.Но няма как да не направи впечатление как УСПОРЕДНО С ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИИ ГЛАВОЛОМНО НАРАСТВА И ЧАСТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ.Навлизат и нови "инвестиционни" схеми пренесени от царските юпита , непознати до този момент. ОСОБЕННИЯТ ЗАЛОГ НА БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ е една от оригиналните форми на ГРАБЕЖ при която милионите българи чрез ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА ПЛАЩАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА "ИНВЕСТИТОРА" КЪМ НЕГОВИЯ КРЕДИТОР. Пример за подобно безумие е не само ГИНКА с нейните 50 хиляди лева, с която тя се напъва да закупи активи за СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРА. НИКОЙ НЕ ПОПИТА ГИНКА С ЧИИ ПАРИ ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМА КЪМ КРЕДИТОРА?!!Как с кои ?? Ами с нашите , с тези които КЕВР ще начислява в разходната част на "инвестицията й. НЕ Е ЛИ БЕЗУМИЕ ДА ИДВАТ НЯКАКВИ "ИНВЕСТИТОРИ", КОИТО ЗА ДА ПЛАТЯТ ИНВЕСТИЦИЯТА ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ КОИТО НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ!!!Не е ли безумие да плащаме техните заеми и не НИЕ , а ТЕ да се превръщат в щастливи собственици ??????????????????????Пример за подобно безумие са "АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ", на чиито собственици чрез цената на тока плащаме милиардите заеми теглени за да придобият активите. Накрая те се превърнаха в собственици, а ние гледаме като бити магарета. НИЕ ОТДАВНА НЕ СМЕ ДЪРЖАВА А ЕДНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА НА РАЗНИ ЧОК ТАРИКАТИ , КОИТО И УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ НАБЛЮДАВАТ БЕЗРОПОТНО И МЪЛЧАТ ГРОЗНО И ЗЛОВЕЩО. ДО КОГА ТАКА с тези ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ бе ГОСПОДА ДРУГАРИ. Докога ще храним паралелната държава на една добре организирана група от лица ограбили БЪЛГАРИЯ?!Може би докато не остане и един българин на тази територия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още