IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампания на НАП накара компании да декларират дивиденти

Бизнесът е декларирал 13 млрд. лева в брой в касите си, но данъчните се съмняват, че става дума за скрито разпределение на печалби

14:33 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Контролна кампания на Националната агенция за приходите (НАП) спрямо фирмите, декларирали значителни суми в брой в касите си, накара бизнеса да декларира дивиденти, съобщават данъчните.

От НАП напомнят, че от финансовите отчети на компаниите е станало ясно, че те дължат 13 млрд. лева в брой. Съмненията на данъчните бяха, че по този начин се извършват нарушеиня на закона и се укрива разпределение на печалба.

След като бяха направени проверки на 550 фирми, а на хиляди други бяха изпратени предупреждения, са декларирани 200 млн. лева под формата на разпределение на печалба. Бизнесът е доплатил 130 млн. лева данък върху дивидентите.
Така парите в касите на компаниите у нас официално намаляват с 3 млрд. лева, съобщават още от НАП.

Дружествата ще имат срок до края на 2017 година да коригират доброволно допуснати данъчни и счетоводни отклонения по касовата наличност без да им бъде налагана проверка или ревизия.

„През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост“, категорична е обаче изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Тя коментира още, че опитът на данъчните е потвърдил, че големите суми, коиито фирмите декларират в брой, са опит за непозволени счетоводни операции и призова компаниите да се свържат с Агенцията за решаване на този казус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още