Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кой пълни хазната?

Важният въпрос е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци да не намалява чувствително разполагаемия доход, посочват от ИПИ

Кой пълни хазната?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изразът "справедливи данъци" е оксиморон, но често се използва като аргумент за налагане на прогресивно данъчно облагане. Идеята се опростява до това, че „богатите” трябва да плащат повече. Миналата седмица бяха публикувани данни, които достатъчно красноречиво демонстрират как дори и с пропорционален подоходен данък „богатите” плащат повече, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

1% от задължените лица (с месечен доход над 3000 лв.) плащат 19% от данъка върху доходите на физическите лица през 2016 г., докато близо 2/3 от задължените лица (с месечен доход под 600 лв.) плащат по-малко от ¼ от данъците.

Нещо повече – сравнението между 2012 и 2016 г. показва, че именно делът на нискодоходните групи в платените данъци намалява, докато този на останалите групи се увеличава. С други думи не само че тези с по-високи доходи плащат общо повече данъци, ами и с течение на времето техният дял в платените данъци се увеличава. 

Още по темата

Доходната група с месечни доходи в интервала 250-600 лв. е интересна както от гледна точка на това, че е най-многобройна – включва около 1,1 млн. души, така и от гледна точка на платените данъци. Докато делът ѝ от общите задължени лица през 2016 г. е същият, какъвто е бил през 2012 г., то делът на платените данъци намалява от 24,7% на 20,3%.

Като цяло дебатът за „справедливи данъци” се фокусира върху данъчни ставки, понеже те са лесното, но изключително вредно решение. Този дебат размива по-важния въпрос, който е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци, осигуровки и държавни/общински такси да не намалява чувствително разполагаемия доход на домакинствата. На първо място това става чрез полагане на труд, т.е. увеличаване на коефициента на заетост в страната.

Не по-маловажен е и видът на труда, т.е. необходимо е и повишаване на квалификацията на работещите (и безработните) с цел получаване на по-високо заплащане, работа на пълен работен ден и без периоди на прекъсване.

Именно това трябва да е стремежът – повишаване на доходите чрез работа, а не чрез преференциално третиране от държавата на една група от населението за сметка на друга и създаване на негативни стимули за укриване на доходи, заключава икономистът.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
25
khao до: data
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Що в турция бензина е 4?.. :)
1
 
3
 
24
kalendar до: kalendar
преди 11 месеца
***=мyргав...дeба - и аз не съм блед. Какво лошо има в тая дума????
5
 
3
 
23
kalendar до: data
преди 11 месеца
Чакай, чакай:)
Дреме ми ИПИ как разглежда нещата - те са символ на необективност:)
Гледам заглавието какво е - кой пълни хазната? Ами - потребителите. И тоя 1% не пълнят колкото останалите. Та темата е - "кой пълни хазната" А не какво им се иска на ИПИ.
Отпадне ли максималният ще ги говорим пак нещата. Сега е каквото е. И без това ако някой ще го маха то ще е БСП. Щото друг задник да промени нещо в тая държава явно няма. Има един - бивш комсомолски секретар, женен за партиен секретар...ама беше малко *** и не го харесаха хората.
Та да те завърна - ако исках да коментирам само по-неефективни данъци от ДДС-то щях да говоря за данък уикенд. Що па точно за подоходното? Щото на ИПИ им е кеф да сучат статистиката както им е удобно?
ПС: Много ясно, че ние въведохме плоският данък. Кой да го въведе?:) Патриотите, дето не могат да различат глава от *** и скамейката им беше толкова рехава, че трябваше да заемат хора от Пеевски, за да си напълнят министерските постове ли?:)
0
 
4
 
22
data до: data
преди 11 месеца
Айде бонус към комунезката позиция - замисли си що в Турция бинзина е 4 кинта и всички карат тойота корола и рено .

п.п. Вие комунезите трябва да се годете ,че въведохте плоския данък , ама вие си падате по идеологията, а не по математиката . И си набийте най накрая в чугунените кратуни - политика се прави през разходите , не през приходите . Не знам колко пъти Боце трябва да ви го набива, че да вденете очеизваждащото
0
 
4
 
21
data до: kalendar
преди 11 месеца
1.Не четеш кво ти пиша - Отпадне ли Максималния осигурителен доход (или се вдигне чувствително ) мнооооооооо неща ще се променят .
2.ДДС-то го плаща крайният клиент и нема значение кой кво си приспада стига крайният клиент да си плати ддс-то .

п.п. Не харесвам ДДС данъка - по ми допада данък оборот от соца ама тва си е европейски данък и нищо не може да се направи
п.п.п. В статията на ИПИ се касае само ДДФЛ - придържайте се към темата . Ако искате да си говорим за ДДС - аз съм готов , вие едва ли :)
п.п.п.п. Ако искаш да обложиш кулаците - по лесно е с коствени респективно имуществени данъци да обложиш луксозното потребление

Още от Бюджет и финанси
KBC Group очаква стабилен растеж на бизнеса си в България