Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Коронакризата изведе бюджета на дефицит от над 352 млн. лева през май

За периода януари-май бюджетното салдо остава положително, но се стопява до 1,278 млрд. лева

Коронакризата изведе бюджета на дефицит от над 352 млн. лева през май

Снимка: архив Ройтерс

Консолидираната фискална програма излиза на минус през май заради извънредните разходи, свързани с коронакризата, показват предварителните оценки на Министерството на финансите.

Очакваният дефицит за петия месец от годината е 352,8 млн. лева, съобщават от ведомството.

За периода януари – май бюджетът все още е на плюс, но излишъкът се стопява до 1,278 млрд. лева спрямо 1,631 млрд. лева през април и малко над 3 млрд. лева към края на май миналата година.

Съпоставени със същия период на 2019 г., данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към май 2020 г. се свиват с 1,463 млрд. лева. Забавянето ведомството обяснява с удължените срокове за плащане на местните и корпоративните данъци заради извънредното полжение от март и април. Отделно се проявяват и негативните ефекти върху постъпленията при повечето основни данъци и осигурителни вноски от въведените ограничения за спиране разпространението на коронавируса.

Още по темата

Към май 2020 г. Министерството на финансите очаква приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма да достигнат малко над 17,6 млрд. лева. Разходите се изчисляват на 16,338 млрд. лева. Вноската на България в бюджета на ЕС възлиза на 615,3 млн. лева.

Окончателните данни на ведомството за изпълнението на бюджета към края на април показват, че приходите, помощите и даренията възлизат на 14,623 млрд. лева, което е една трета от годишния разчет.

Данъчните и неданъчните приходи намаляват с 924 млн. лева в сравнение с предходната година, докато постъпленията от помощи и дарения (средства от ЕС) нарастват с 371 млн. лева.

Общо данъците към края на април възлизат на 11,549 млрд. лева, което е една трета от планираното за годината. От тях малко над 2 млрд. лева са приходите от преки данъци, а 5,557 млрд. лева са косвените данъци. Приходите от ДДС възлизат на 3,728 млрд. лева или 35% от планираните, а от акцизи са за 1,740 млрд. лева, което е 32% от планираното.

Разходите към края на април възлизат на малко под 13 млрд. лева, което е 27% от разчета за годината. От тях нелихвените разходи са за 12,192 млрд. лева.

Вноската в бюджета на ЕС е 474,1 млн. лева.

Фискалният резерв е за 11 млрд. лева.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Изборите на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лв.