Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Международните валутни резерви на България намаляват с 9,5% през октомври

Една от причините е свиването на банковите резерви с 30,7% към края на десетия месец от годината спрямо септември

Международните валутни резерви на България намаляват с 9,5% през октомври

Снимка: Pixabay

Международните валутни резерви на България намаляват през октомври с 9,5% спрямо септември, като достигат 22,2 млрд. евро. Това става ясно от месечния обзор на българската икономика за октомври, изготвен от Министерство на финансите.

Според анализа причината за спада е свиването на банковите резерви с 30,7% за десетия месец от годината спрямо деветия. Това отразява и прилагането на по-висок отрицателен лихвен процент върху свръхрезервите на банките, уточняват от Министерството.

Другият компонент, който има отрицателен принос за месечното изменение, са банкнотите и монетите в обращение, които намаляват с 1,2% за месеца.

Годишният растеж на резервите също е отрицателен. В края на октомври те се свиват с 4,3% спрямо година по-рано, въпреки че банкнотите и монетите в обращение и задълженията към други депозанти се увеличават съответно с 11,4% и 29,1% на годишна база, докато годишното изменение на банковите резерви е отрицателно. Те се свиват с 18,1% спрямо октомври 2016 г., посочва се в обзора.

Към края на третото тримесечие кредитът за частния сектор продължава да се ускорява, като нараства с 4,9% на годишна база при 4,6% в края на август. Корпоративният кредит нараства с 3,1% спрямо годишен растеж от 2,8% месец по-рано.

От ведомството посочват, че кредитът за домакинствата допринася в по-голяма степен за ръста на кредита за частния сектор, като в края на третото тримесечие темпът на увеличение се ускорява до 5,9% на годишна база.

Ипотечните кредити също продължават да нарастват и годишният им растеж достига 5,8% в края на септември при 5,4% в края на август. Потребителските кредити също са със сходна динамика и ускоряват годишния си растеж до 5,7% при 5,4% в края на предходния месец.

Спадът на лошите и преструктурирани кредити се ускорява до 11,8% на годишна база през септември. Делът им в общите кредити за нефинансовите предприятия и домакинствата възлиза на 14,2% при 16,8% година по-рано, посочват от Министерството.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
6
 
4
fri
преди 10 месеца
Как ще ги стигнем хамериканците,
че и задминем дори?...(Тодор Колев)
хахаха
8
 
8
 
3
tyu
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Добри резултати, но ако БНБ смъкне лихвата на резервите на по-добри за държавата ни нива около -2% или дори -3%, тогава може да се постигнат още по-добри резултати. Хем ще имаме евтино финансиране за държавата ни за което ще
11
 
11
 
2
ert
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Браво, ето че при нас отрицателната лихва дава резултати, реално много добър резултат дори само последния месец да гледаме. Дано все така да продължава за да се посигнат целите поставени от минфина ни г-н Горанов.
7
 
22
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Много рязко, много. Това е почти 10%, колкото е плоския данък. Да не стане и валутния борд плосък?

Още от Бюджет и финанси
80% от българите предпочитат безконтактни плащания