IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква дефицит в изпълнението на бюджета през май от 173 млн. лв

Фискалният резерв към края на април достига 8,8 млрд. лева, показват данните на финансовото министерство

20:20 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen, Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Jasper Juinen, Bloomberg 

Министерството на финансите очаква дефицит от 173 млн. лева в изпълнението на бюджета през май. През април консолидираната фискална програма (КФП) е на плюс в размер на 171,6 млн. лева, сочат данните на ведомството.

Към 30 април фискалният резерв е на ниво от 8,8 млрд. лева, в които се включват 7,7 млрд. лева депозити в БНБ и банки и 1,1 млрд. лева вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др.

Приходите в хазната към края на месец май достигат малко над 20,4 млрд. лева, което е с 2,8 млрд. лева повече спрямо първите пет месеца на 2020 година. От финансовото министерство обаче обясняват, че този ръст се дължи основно на свитите приходи през април и май 2020 година - периодът с най-строги мерки и ограничения заради разпространението на коронавируса.

За сравнение към края на април, когато приключва данъчната кампания, приходите в бюджета достигат 16,7 млрд. лева, което е малко над 35% от годишните разчети за приходите. През миналия месец в хазната са постъпили и 660 млн. лева (с данък добавена стойност (ДДС), които представляват първоначалното концесионно възнагражданение от Летище София.

Данъчните постъпления към края на април достигат 12,7 млрд. лева, или 34,3% от планираните данъчни приходи. Спрямо първите четири месеца на 2020 година има ръст от 1,1 млрд. лева. Най-голям е делът на постъпленията от ДДС - почти 4,3 млрд. лева.

Разходите по КФП, включително и вноската към бюджета на ЕС, към края на май са в размер на 16,5 млрд. лева. През април 2020 година разходите бяха в размер на почти 13 млрд. лева, сочат още данните. Причината за това увеличение до голяма степен са разходите, свързани с пандемията от коронавируса, както и увеличени социални разходи.

Разходите за пенсии например се увеличават с 526 млн. лева, с които са осигурени по 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за първите пет месеца на годината. 

В частта на здравноосигурителните разходи има повишение, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка, вкл. разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия, на които се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер на 1000 лева,

Увеличените разходи са свързани още и със заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу коронавируса, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева.

Към края на май вноската на България в европейския бюджет достига 683,2 млн. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още