IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква рекорден бюджетен излишък за април

Според прогнозите превишението на приходите над разходите ще достигне близо 2,7 млрд. лв.

13:30 | 01.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на финансите (МФ) очаква рекорден бюджетен излишък в края на април в размер на 2,67 млрд. лв. или 2,3% от прогнозния БВП на България. Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите по КФП поради спецификата на данъчния календар. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от ЕК в частта на помощите, става ясно от предварителните данни и оценки за консолидираната фискална програма (КФП).

Приходите и помощите към април 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 15,1 млрд. лв., което е 34,5% от годишния разчет. Спрямо април 2018 г. приходите по КФП нарастват с 2,1 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС. На база на наличните предварителни оценки данъчните приходи отчитат ръст в размер на 1 млрд. лв., неданъчните приходи – 672,9 млн. лв., а приходите от помощи и дарения – 378,0 млн. лева. В частта на неданъчните приходи се проявява базов ефект в частта на приходите по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, поради влезлите в сила промени в Закона за енергетиката от 01 юли 2018 г., с които бе променен механизмът за събиране на приходи по бюджета на фонда, уточняват от финансовото министерство. Поради тази причина приходите по бюджета на фонда за първите четири месеца на 2019 г. са по-високи от постъпленията за същия период на 2018 г. 

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към април 2019 г. са в размер на 12,4 млрд. лв., което е 28% от годишния разчет, като обичайно изпълнението на разходите спрямо планираното с разчетите за годината е по-високо през второто полугодие. За сравнение разходите по КФП към април 2018 г. бяха в размер на 11,6 млрд. лева. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, е основно поради по-високия размер на разходите за персонал (увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и поредната стъпка на увеличение на възнагражденията в сектор „Образование“), по-високи социални и здравноосигурителни плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г. и увеличение на здравноосигурителните плащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.) и по-висок размер на вноската в общия бюджет на ЕС през 2019 г., обясняват от МФ.  

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30 април 2019 г. от централния бюджет, възлиза на 536,6 млн. лв.

По данни за КФП към края на март бюджетния излишък възлиза на 1,8 млрд. лв. или 1,6% от прогнозния БВП. Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1,66 млрд. лв. и излишък по европейските средства в размер на 144,1 млн. лева. Постъпилите приходи и помощи по КФП към март 2019 г. са в размер на 10,8 млрд. лв. или 24,8% от годишните разчети. Общата сума на данъчните постъпления, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 8,5 млрд. лв., което представлява 24,7% от планираните за годината данъчни приходи. Приходите от преки данъци са в размер на 1,44 млрд. лв. или 22% от предвидените в разчетите за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 4,2 млрд. лв., което е 26,1% от разчетите за годината. Постъпленията от ДДС са в размер близо 3 млрд. лв. или 27,2% от планираните. Размерът на невъзстановения ДДС към 31.03.2019 г. е 74,4 млн. лева.

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 2,45 млрд. лв., което представлява 23,6% от разчетените за годината. Съпоставено със същия период на предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 10,8 на сто.  Неданъчните приходи са в размер на 1,77 млрд. лв., което представлява 26,8% от годишните разчети.

Разходите по КФП (вкл. вноската в бюджета на ЕС) към март 2019 г. възлизат на 9 млрд. лв., което е 20,4% от годишните разчети. За сравнение, разходите за същия период на предходната година са в размер на 8,6 млрд. лева.

Размерът на фискалния резерв към края на март е 10,33 млрд. лв., в т.ч. 9,97 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,36 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 14
moronic-masonic
преди 4 години
Да измирате масово по времето на тези процеси за заличаването на тази абсурдно глупава триизмерна човешка култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 17
moronic-masonic
преди 4 години
До 2050-та цялата ви кретено-масонска зидария по света следва да стане на пихтия заради измененията с планетата, които ще се разгърнат, цялата ви капиталистическа простотия еманация на нисшият егоистичен ум следва да се срине, етаж по етаж, като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат от 2001-ва, предстои да измирате заедно с целите си семейства, Европа до 2030-та ще е жабешко блато, а САЩ до 15-20 години може и да ги няма на картата, заради Йелоустоун, не само че природни стихии и аномалии ще съсипят целият живот там и цялата кретено-масонска икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 17
moronic-masonic
преди 4 години
До 2030-та разграбената отвсякъде и разпадаща се кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** ще остане един град смехономика, основно чуждестранни мултимилионни сателитни кретено-масонски компании, които изнасят печалбите си в чужбина и не плащат ДДС, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, до 3 години балончето от заеми, субсидии и еврофондове, от което се облажиха малцина и което създаде изкуствен ръст на хартия в икономиката от около 3% ще изпишика, до 2025-та малкия и средния бизнес на българите масово ще фалира, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни кражби и злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и да запълват всички дупки след тях, след десетина години пари за бюджет ще ги събирате на *** от техните поколения, бизнеси, дейности и предприятия работещи на светло в ромските махали, сиреч на *** от ***, както са основен електорат на всяка управляваща партия досега, така и ще са ви основна средна класа в бъдеще, особено важи за общините в провинцията. Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още