Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НСИ потвърди 5-годишното дъно на ръста на БВП от 2,4%

Пандемията от коронавирус не повлия сериозно на икономическите резултати през януари и февруари, но през март се усети забавяне

НСИ потвърди 5-годишното дъно на ръста на БВП от 2,4%

Снимка: Pixabay

Икономиката на България нарасна с 2,4% през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база и брутният вътрешен продукт възлиза на 25,575 млрд. лева. С това сезонно изгладените данни за БВП потвърдиха предварителните данни на Националния статистически институт.

Пандемията от коронавирус не повлия сериозно на икономическите резултати през януари и февруари, но през март вече се усети забавянето на икономическата активност в глобален мащаб. Това се отрази и на резултатите през първото тримесечие на 2020 г., става ясно от първоначалните данни на НСИ. Това е най-бавният темп на увеличение на БВП от третото тримесечие на 2014 г.

На тримесечна база икономиката расте с 0,3 процента - най-малкото увеличение от първото тримесечие на 2014 г., в сравнение с ръст от 0,8 процента в сравнение с периода октомври – декември на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2019 г. ръстът беше 3,1%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност в периода януари - март е 21,956 млрд. лв. по текущи цени.

През първото тримесечие на 2020 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0,1 процентни пункта.

Приносът на индустриалния сектор е с увеличение с 0,1 процентни пункта до 27,6%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, обаче намалява до ниво от 70,2% при 70,4% през първото тримесечие на миналата година.

Относителен дял на брутната добавена стойност по икономически сектори през първото тримесечие на 2019 и 2020 година

Тримесечни изменения 

В НСИ пресмятат, че през първото тримесечие на 2020 г. БВП нараства на годишна база с 0,3%, а брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0,1%.

Компоненти на използвания БВП през първото тримесечие на 2019 и 2020 година

По предварителни данни, в края на март крайното потребление намалява с 0,1%, а бруто образуването в основен капитал с 1,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г.

Износът на стоки и услуги увеличава равнището си спрямо края на декември 2019 с 0,9%, а вносът на стоки и услуги - с 1,5%.

Годишна промяна

При икономически ръст от 2,4% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано, брутната добавена стойност също се увеличава с 2,3%.

БВП по тримесечия за периода 2005 - 2020 г. по средногодишни цени на 2015 година

Този ръст се дължи на увеличението при: Финансови и застрахователни дейности – 4,2%, Строителство – 3,7%, Операции с недвижими имоти – 3,3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 3%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж имат колективното крайно потребление - с ръст от 4,1%, индивидуалното потребление - с ръст от 3,7%, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 1,2%.

Износът на стоки и услуги нараства с 1,9%, а вносът на стоки и услуги - с 1,2%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата