IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Конвергентните доклади са много положителни

Влизането на България в банковия съюз в момента е техническият препъникамък, твърди икономистът

22:14 | 25.05.18 г. 2
Петър Ганев: Конвергентните доклади са много положителни

Докладите за конвергенция на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) са най-положителните, които България е имала. Това мнение изказа Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

„Основното, което те казват, е, че България не отговаря на всички критерии и не може да влезе в еврозоната. Защото. за да влезеш в еврозоната, трябва да си в чакалнята. И всъщност на практика това изречение е най-безинтересното, тъй като го има във всеки един доклад и винаги ще го има, докато не влезем в ERM II“, поясни гостът.

Старши икономистът обясни още, че влизането на България в банковия съюз в момента е техническият препъникамък, по който има дебати.

„Преди две години в доклада се пишеше за проблема с КТБ, за провала на надзора и че трябва да се извърши стрес тест. Сега в доклада се казва, че има стрес тест, че ликвидността е добра и въпреки че надзорът има проблеми, са отбелязани положителните неща от последните две години. Доста хора и експерти биха подкрепили това да имаме допълнителна сигурност от гледна точка на общото членство в банковия съюз“.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
Всички финансово Недисциплинирани са в ЕЗ! Единствените, безумно до мазохизъм дисциплинирани сме ние и все още стоим на прага на ЕЗ, други, чак толкова луди към момента на опашка няма! А не ни приемат защото се страхуват че ще заприличаме на тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
И сега ако намери една българска думичказа конвергентни ще го похваля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още