IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Ръстът на икономиката позволява бюджетът отново да бъде рекорден

Продължава абсурдната ситуация, в която официално се планира дефицит, докато на практика се трупат излишъци вече трета поредна година, твърди икономистът

15:01 | 29.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът на България е рекорден всяка следваща година, тъй като ръстът на икономиката го позволява. Над 40 млрд. лева е общата консолидирана рамка. Трета поредна година имаме излишък, в края на лятото беше над 2 млрд. лева, а почти 10 милиарда лева е общият ръст на разходите за две години. Това коментира в ефира на БНР икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

Той определи бюджетът по-щедър от обикновено. „Интересно е, че за 2020-2021 година предвиденият ръст на разходите е само милиард - два, докато сега растат с 4-5 милиарда на година. Това е добре за публичния сектор, но е за сметка на нещо и това е влошаване на бюджетното салдо", отбеляза експертът.

Според него продължава абсурдната ситуация, в която официално се планира дефицит, придружен от средносрочна рамка, която уж консолидира постепенно, докато на практика се трупат излишъци вече трета поредна година. Внимателният поглед към бюджета обаче показва обратното на консолидация. „Бюджетното салдо се движи по следната траектория: 1,6% излишък през 2016 г., 0,8% излишък през 2017 г., 0,5% официално очакван излишък през 2018 г. и 0,5% заложен дефицит през 2018 г. Това не е консолидация, а влошаване на фискалното салдо в резултат на надуването на разходите през последните две години“, обясни Ганев. 

Общият дебат за разходите в бюджета, както и фокусираните дискусии по отделните сектори, тепърва ще се води, каза още той. Спорът тази година отново е за максималния осигурителен доход, добави икономистът. „Много често в разходната част група депутати успява да завиши определено перо. В този ред на мисли е твърде възможно да има промяна в плановете за увеличаването на максималния осигурителен праг“, добави той.

Той е категоричен, че важното към момента е да се изчисти общата картина. Бюджетът е щедър, което обаче е за сметка на данъкоплатците, преразпределението и влошаването на бюджетното салдо. Най-голямото перо е увеличението на заплатите в публичния сектор, срещу което обаче не стоят достатъчно ясни ангажименти за подобряване на работата на администрацията и оптимизация в структурите ѝ.

Относно замразяването на парите за майчинство и аргумента, че това се прави, за да се връщат по-бързо жените на работа, той посочи, че в бюджета има структурни теми, по които отдавна има консенсус - че трябва да се реформират силовите ведомства, че има твърде много бенефициенти на т.н. детски, че хората, които получават обезщетения за безработица, трябва да са били осигурявани за по-дълъг период и т.н. „Обичайна практика е, когато се правят тежки реформи, да замразяваш съответното перо и относителният му дял да става по-малък. Дебатът за майчинството е тежък, но е факт, че у нас то е от най-дългите, дори на фона на социална Европа", обясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavi.13
преди 5 години
Извинете ме но докога ще ни натрапвате коментари на хора без никаква представа за реалността ?!Няма ли толкова хора от реалния живот , икономика , бизнес и т.н. , че трябва да слушаме глупостите на тези палячовци от този "иНстИтуТ по ГовеДоЗнаНие"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 5 години
абе квото и да го мислите, щом дойде време жената да ражда, това струва 5000 лева под формата на рушвети скрити зад незнам си кви такси за белите работещи граждани.... ние плащаме по 5 бона. После ми говорете за майчиство и помощи .... плащаш зада родиш данъкоплатец, това го няма никъде другаде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Отделно дали ще плащаш 5000 лв при раждане на дете или майчинството ще е 2 години, от които втората си на 400 лв е все тая. 400-те лева може да са основателна причина за невръщане на работа само за малцинствените групи, останалите се връщат по рано или не го правят, но не защото са на кяр че получат 400 кинта отгоре седейки вкъщи, а просто защото децата са прекалено малки и няма отговорна институция която да се грижи за тях, докато работят родителите.Искат да намалят срока на майчинство, но това ще ги принуди да увеличат помоща за новоредено и накрая нещата пак ще се уравновесят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Не, не, не бро...не точно така в живота. Не всичко е просто числа и разходи, а има хора зад тези числа. С оглед на лошата демография, не мисля, че 2-годишното майчинството събаря бюджета. Всичко е скачени съдове, за да се върне на работа по рано, някой трябва да гледа детето докато работи майката, т.е да не е проблем за яслите да приемат непроходили бебета, да е гъвкав пазарът на труда, да има почасова ставка... Всеки работещ човек, който е на повече от минималната има най-малкото финансово интерес да се върне на работа възможно най бързо, защото 400 лв помощи не го греят, при положение че изкарва повече работейки. Проблемът е в липсата на идея как ще се обгрижват и отглеждат децата, по начин който няма да пречи и натоварва работещите им родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още