Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството обяви първи мерки в подкрепа на бизнеса

Българската банка за развитие ще осигури ликвидна подкрепа на компании

Правителството обяви първи мерки в подкрепа на бизнеса

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Държавата предложи първите краткосрочни мерки, с които да помогне на бизнеса да се справи с проблемите, свързани с коронавируса.

Това ще се случи чрез препрограмиране за сметка на оперативните програми, така че по-малко да се натовари националният бюджет, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му са планирани мерки по сектори, така че да се гарантира социално дистанциране, а онези, които са на първа линия в битка с коронавируса, ще бъдат подпомогнати.

По думите на министъра на финансите Владислав Горанов с Българската банка за развитие ще бъде осигурена ликвидна подкрепа на страдащите от случващото се бизнеси.

“Подготвя се ресурс от държавата допълнително да капитализираме ББР”, коментира Горанов. Мерките ще бъдат обявени официално в понеделник. По думите на министъра Европейската банка за развитие също ще трансферира ресурс, който да е в полза на малкия и среден бизнес, за да се притъпи натискът върху него.

Още по темата

“Чуват се много гласове от бизнеса за възможни мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянието на кризата. Заедно с представители на работодателите обсъждаме мерки, които вероятно ще анонсираме утре. Това са мерки, които не са панацея, но са бързи, в контекста на едномесечния срок на извънредно положение”, уточни министърът. Целта на тези мерки е да се смекчи натискът върху засегнатите бизнеси.

Днес е проведена среща между представителите на различните политически партии у нас, като предстоят и други в следващите дни, уточни Горанов. В понеделник е предвидено заседание на Икономическия съвет, на което ще бъдат поканени представители на политическите сили.

“Тънък е балансът между възможностите на фиска и основната му функция да поддържа дългосрочно основните функции на държавата. Добрата новина е, че имаме резерви”, коментира Горанов, но при стагнация те могат да бъдат изчерпани, така че ще има силно фокусиране върху приоритетите.

Предвижда се всички по-дългосрочни проекти, които могат да изчакат, да бъдат забавени.

Втората мярка, която правителството предлага, е всички бизнеси, които са засегнати от ограниченото потребление и проблеми с веригата за доставки, да не съкращават служители, а да кандидатстват за помощ пред Агенцията по заетостта. Чрез осигурителната си система държавата ще предложи 60% от текущото възнаграждение на служителите като краткосрочна кризисна мярка.

“Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще дадат възможност да избегнем пика на кризата, така че в средносрочен план да възстановим нормалния стопански оборот”, поясни Горанов.

Същевременно ще бъде предложено удължаване на срока за приключване на фискалната година - до 30 юни, плюс удължаване на плащането на местни данъци и такси с отстъпка. В следващите дни и седмици ще се реши как да се променят и инвестиционните приоритети на държавата.

Помощ за всички на първа линия

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” се заделят 20 млн. лева за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения, служителите на спешна помощ, тези в Регионалните здравни инспекции и Спешна помощ. Средствата ще могат да се ползват и за безопасни условия на труд, оборудване, обзавеждане, транспорт до болничните заведения, както и за мерки, свързани с преодоляването на стреса на служителите.

В следващите 3 дни ще бъдат разпределени още 20 млн. лева, които ще са на разположение на общините, за да разширят патронажната си грижа. Тя ще обхване и хората под карантина, както и хората с увреждания, уточни Сачева. По думите ѝ в момента социални работници в цялата страна разнасят храни и необходими стоки на самотно живеещите хора. “Дейността на служителите от социалното подпомагане продължава много интензивно”, категорична е тя.

Утре ще бъде предложена законодателна промяна, така че на всички над 400 хил. работещи пенсионери пенсиите им да бъдат преизчислени от 1 юни.

Материали за защита

“Предвид факта, че неимоверно нарастват нуждите от защитни средства, маски и облекла, се създава Логистично-координационен център с ръководител комисар Николов”, коментира Томислав Дончев. Целта е да се обезпечи произвеждането на необходимите количества и разпределението им не само към болниците и медицинския персонал, но и към социалните служби, полицията, граничната полиция и други. Утре в 8 ч. сутринта ще е първото заседание на щаба, на което ще се реши как да постъпват заявките и как да се обработват.
 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
2
 
4
 
16
преди 1 година
Няма профилна снимка
За съжаление, нещата отдавна са извън контрол. Първи на конвейра ще са хората с кредити. Да не говорим, че от години цялата ни икономика се крепи на строителство и туризъм, които ще бъдат просто пометени.
3
 
2
 
15
Dr. Vatnikov до: Лъчо
преди 1 година
Няма профилна снимка
Говориш глупости и общи приказки.За некомпетентни говори, а то мята едни цифри във въздуха...В ресторантьорския и хотелиерския бранш НЕ работят 500 000, а 150 000.Справка НСИ, не изсмукано от пръстите.Голяма част от тях са сезонни работнитци. Доста от ресторантите в момента имат и доставка.Така, че с глупостите ти, че "след 1-2 седмици ще излязат десетки хиляди на борсата" са несъстоятелни.Ти не гледай хотелите, ти нали имаш павилион за закуски в мола или стана адвокат на хорелиерите?! Държавата ще им помогне, не реви на чужд гроб.И хората ще отидат на море, никой няма да си седи лятото вкъщи.Всеки може да види мерките, които другите взимат, както очаквах предложения собствени - няма. Мерки ще бъдат взети и то без да има нужда от истерии.
3
 
4
 
14
data до: Лъчо
преди 1 година
не се вързвай , човека е невеж , няма бизнес и най вероятно си работи на заплата ако не е пенсионер разбира се . Няма как да те разбере , нямам как да разбере че освен че има затворени заведения има огромно забавяне и отлагане на всички дългосрочни покупки във всички браншове на икономиката . Няма да има не засегнати , като евентуално възстановяване се очаква в края на годината
4
 
4
 
13
Лъчо до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не знам какъв доктор си, но явно доста некомпетентен. В ресторантьорския и хотелиетския бранш работят 500 000 души, сервитьори , бармани, готвачи и т. Н. Кой ще държи персонал на работа два месеца да плаща заплати и осигуровки при положение, че не работи. А и да отворят след месец два, реално работа няма да има поне още 2 месеца. Хората няма да тръгнат моментално по молове и ресторанти. А хотелите, а те кога ще се напълнят и с какви туристи ? А ресторантите и заведенията по морето? Очакват се много фалити. ДДС кога мислиш ще се събере държавата , ще вървят лихви месеци на ред, и какво най много да запорират сметката на фирмата и какво ще вземат от нея.... 50лв останали. А ето и някой откраднати предложения от мерките в Италия и Германия : отлагане ( данъчна ваканция) (не опрощаване) на ДДС, осигуровки, кредити, сметки за комунални услуги на фирми и физически лица засегнати от мерките на правителството. Като плащанията, ще се дължат след започване на дейността и ще са на вноски за определен период от време. Не забравяй, че не малко лица ще останат без работа и без право на обезщетение (защото повечето нямат нужния стаж) и Без пукнато лев заделен.
2
 
5
 
12
Dr. Vatnikov до: Лъчо
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, от 2 седмици затворени магазини и кафенета, ще "излязат няколко десетки хиляди на борсата", добре. :))И след месец-два, когато кризата приключи, кой ще им работи? И да излязат, не беше далеч времето с 10% безработица, не както сега с 4% и пак ще се справим. И ДДС- то и закъсняло да е, ще се събере. Бюджета е в добро положение засега.Впрочем, не виждам предложението ви?

Още от Бюджет и финанси
За седмица НАП събра 4 млн. лв. просрочени задължения