IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложенията за промени в Закона за кредитните институции влизат в парламента

Разширява се кръгът от лица, чиито експозиции могат да създадат риск за банката, пише в законопроект, внесен от Менда Стоянова

19:57 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (ЗКИ).

Целта на предложението е да се усъвършенства регулаторната рамка на банковия надзор.

В ЗКИ се въвежда задължително изискване, свързано с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP) и с поетите от БНБ ангажименти, пише в мотивите към законопроекта. То се отнася до критериите за лицензиране, като целта на промяната е да се въведе допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик, на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура.

Предлага се създаването на нов чл. 34А, с който банките се задължават да предоставят информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко и непряко притежават над 50% от капитала.

Във връзка с поети от БНБ ангажименти за промяна на обхвата на дружествата се разширява кръгът от лица, чиито експозиции следва да се третират като експозиции към свързани с банката лица.

Целта на промяната е да се усъвършенства режимът за регулиране на риска, произтичащ от експозициите, които банките формират към свързани с тях лица – администратори, акционери с квалифициран и по-висок дял, както и лица, които контролират банката, както и дъщерните ѝ дружества.

Само с единодушно решение на управителния съвет на банката се предвижда да бъдат одобрявани вътрешните експозиции и от надзорния съвет, както и от членовете на съвета на директорите, които на се изпълнителни членове.

По този начин ще се постигне съответствие с предоставените контролни функции на надзорния съвет и ще се създаде още една гаранция за ограничаване на риска при формирането на вътрешните експозиции, пише в мотивите на законодателя.

Същият подход се предвижда и при изменение условията на експозициите, когато се договаря лихвата им, гратисният им период, както и при отписването им или предприемането на действия по принудителното им изпълнение.

Разширява се обхватът на вътрешните експозиции, като се допълва кръгът на лица, които следва да се считат свързани с банката, предвид влиянието, което могат да окажат върху нейната дейност или върху нейни акционери.

В законопроекта за ЗКИ освен акционери, като свързани с банката се определят и лицата, които притежават непряко квалифицирано участие в банката, лицата, по отношение на които банката или свързани с нея лица притежават квалифициран дял или упражняват контрол, както и всички, които упражняват контрол върху банката или върху нейни акционери с квалифициран дял. 

Сред аргументите на депутатите, вносители на законопроекта, са тези изменения да препятстват възможността за заобикаляне на регулатора, който определя максимално допустимия размер на формирани от банката вътрешни експозиции. Целта е да се осигури допълнителен механизъм, че кредитната дейност на банките се осъществява без конфликт на интереси, при спазване на принципа на равнопоставеност и независимост и при ограничаване на риска на кредитни концентрации.

С наредба на БНБ ще бъдат определени конкретни индикатори  за идентифицирането на свързаност, произтичаща от икономически и делови връзки. Така ще се постигне цялостно наблюдение върху вътрешните експозиции и надзорната оценка на риска, свързан с тези експозиции, прогнозират вносителите на проекта.

Целта на ЗКИ е да се постигне яснота не само за кръга лица, чиито експозиции се третират като експозиции към свързани с банката лица, но и видовете сделки, които водят до формиране на вътрешна експозиция.

Банките трябва да приемат и прилагат вътрешни правила за формиране, наблюдение и докладване на вътрешните експозиции. Целта е по-качествена оценка на рисковете и тяхното ограничаване, пише в предложението, за което е направена и предварителна оценка на въздействието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още