IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на НАП за 2019 г. са нараснали с рекордните 2,8 млрд. лева

Сумата е с 628 млн. лева над планираното от ведомството

11:42 | 11.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

23,87 млрд. лева са общите постъпления от данъци и осигурителни вноски за 2019 г. по сметките на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от придоходното ведомство.

В съобщение до медиите от НАП посочват, че сумата е с рекордните 2,8 млрд. лева по-голяма спрямо тази за предходната година, както и с 628 млн. лева над планираното.

13,3 млрд. лева са данъчните приходи за 2019 г. От данъка върху доходите на физическите лица в хазната са постъпили над 3,6 млрд. лева. Постъпленията от корпоративни даннъци са в размер на 2,8 млрд. лева, а 6,8 млрд. лева са нетните приходи от ДДС.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета миналата година, са 10,3 млрд. лева. Тук попадат 6,2 млрд. лева вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лева за здравно-осигурителни вноски, както и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

По думите на изпълнителния директор на НАП Галя Димитова ръстът на приходите на ведомството значително изпреварва този на брутния вътрешен продукт.

“Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране”, коментира още Димитрова.

За 2020 г. тя обещава НАП да запази фокуса си върху общественото доверие и справедливата среда за правене на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още