IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Габровски: 200-те млн. лева ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки

От догодина болниците с по-малко усилие ще могат да изкарат повече пари, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз

17:12 | 08.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: gettyimages.com

 

Допълнителните 200 млн. лева за болнична помощ догодина няма да финансират обеми лечение, а ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки. Това каза зам.-председателят на Българският лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски по БНТ. Той коментира анонса на здравния министър от вчера, че в бюджета на НЗОК за следващата година са заложени допълнителни 200 млн. лева за болнична помощ, като голяма част от тях ще бъдат за увеличение на възнагражденията на медиците.

По думите му допълнителните средства са една много добра новина, която дойде на фона на поредния протест на медицинските сестри, но не може да се каже, че тези пари са осигурени в резултат на протеста.

Професорът обясни, че по-същественото е за какво ще бъдат използвани тези пари. А именно ще се подходи с нова концепция – допълнителният финансов ресурс няма да отиде за обем на лечение и занижаване на критериите за хоспитализация, а за повишаване на цените на клиничните пътеки. Досега допълнителният ресурс, който се отпускаше за здраве, отиваше за обеми, припомни каза зам.-председателят на БЛС.

„За съжаление това създаде една малко порочна практика - да има по-голям брой хоспитализации, отколкото е средното за Европа. България се слави с може би един от най-високия брой хоспитализация на човек от населението“, каза професорът. 

По думите му след преговорите, които Българският лекарски съюз е провел, от догодина няма да се дават повече пари за лечение на по-голям брой пациенти.

„Тези пари няма да отидат за обем и няма да принуждават лекарите да занижават критериите за хоспитализацията, а ще отидат за повишаване на цените на клиничните пътеки“, каза той. Така за същия брой излекувани болни, ако досега са получавани единица пари, тази сума ще се увеличи с 15 на сто средно за следващата година. „Това означава, че болниците с по-малко усилие ще могат да изкарат повече пари, което означава, че ще има повече пари за медицинския персонал“, посочи проф. Габровски.

Той коментира исканията на медицинските сестри за увеличение на заплащането, посочвайки, че парите, които искат сестрите, не може да бъдат дадени с лека ръка, защото ако това стане, трябва да се разпростре върху цялата система, а тя не е хомогенна и натоварването е различно. Според него в крайна сметка това искане има негативни ефекти и най-вероятно първо ще фалират малки лечебни заведения, които не могат да поддържат толкова високи заплати, каза неврохирургът.

Той е категоричен, че в България има населени места, в които не може да няма болници и трябва да бъдат подкрепяни въпреки финансовите затруднения и липсата на достатъчно специалисти. Всяка система на здравеопазване има своите предизвикателства и трудности, навсякъде парите не стигат, категоричен е проф. Габровски.

Проф. Габровски е категоричен и в това, че в системата на здравеопазването има повече ефективност, тъй като получаваме много повече здраве за парите, които се дават, отколкото са се получавали преди. „В България буквално догонихме в рамките на десетина години и технологично, и като медикаментозни възможности за лечение медицината на Запад. Тези пари не са отишли някъде в пясъка“, каза проф. Габровски.

София ще бъде Европейска столица на неврохирургията през 2022 г., съобщи още проф. Николай Габровски в качеството си на председател на Българското дружество по неврохиругия. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни и показва високата оценка, която световно признатите неврохирурзи дават на колегите си от България. Успехът е израз на доверие към българската неврохирургия, коментира проф. Николай Габровски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Точно това е желанието на лекарския съюз, който защитава интересите на частните структури в здравеопазването - да се повишат цените на кл. пътеки и така парите да потънат основно в частните болници. Другата мафия - фармацевтичната, и свързаните с нея доктори, надуват гайдата за заплащане на нови медикаменти и протези, така че до редовите труженици (сестри и лекари) в здравеопазването ще стигнат мизерни 60-100 лв. увеличение на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още