IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Пантелеев: Цената за финансиране от Р2Р ще се увеличи заради риска

Споделеното финансиране в Европа успява да устои на първата си по-голяма криза, посочи управителят на клона на Varengold Bank в София

16:12 | 21.07.20 г.
С. Пантелеев: Цената за финансиране от Р2Р ще се увеличи заради риска

Добрите P2P платформи се представиха в пъти по-добре от банките. Те достатъчно добре успяха да убедят инвеститорите, че държат нещата под контрол. Опортюнистично настроените P2P платформи, които в годината преди Covid бяха по-агресивни, за да се позиционират по-добре от конкурентите си, изпитаха по-големи трудности”, посочи той. 

Експертът поясни, че по време на коронакризата обемите са били намалени, инвеститорите също са намалили активността си, но през май и юни има възстановяване от тези играчи.

Пантелеев смята, че при по-опортюнистично настроените платформи ще има форма на консолидиране в сектора и по-добрите ще останат на пазара. Това според него е добре и ще докаже, че дори и при кризата, Р2Р сегментът се представя устойчиво независимо дали финансира физически лица или малки и средни предприятия.

Пантелеев цитира данни на Klear, първата българска платформа за споделено кредитиране и инвестиране, които са „доста добри“, защото при P2P платформите само 1-2% от заемите са несъбираеми.

По думите му дори когато вземанията са несъбираеми, се намира решение за тях. „Това показва, че P2P платформите са били близки до своите клиенти, били са технологично издържани, провеждали са бързо разговори и са намирали решение”, коментира Пантелеев. 

Наблюденията му показват, че в Западна и Централна Европа регулаторите разчитат много повече на финтех P2P платформите да бъдат източник на финансиране за малките и средните предприятия, докато в Източна Европа това се наблюдава в по-малка степен.

Според банкерът още при предходната криза в Р2Р бизнесът се създава модел за споделено финансиране. Той раздели клиентите на два типа. Едните са търсили заемно финансиране преди коронавируса и са били подходящи при този тип модел. Другите са искали решение на всяка цена, в последния момент. Но след мораториума отново се е върнало търсенето на „нормалните“ за компаниите клиенти от първия тип.

Управителят на Varengold Bank-клон София заяви, че след като е станало ясно кои сектори ще бъдат засегнати от коронакризата, при Р2Р платформите се е получило по-лесно пренастройване на моделите за финансиране.

Той потвърди, че цената на риска за всеки участник в процеса на финансиране се промени.

Очакваме цената да се увеличи, но трябва да се имат предвид мерките, които ще бъдат взети за подпомагане на съответните индустрии“, каза Сергей Пантелеев и заяви, че няма да има двуцифрено увеличение на лихвата, но смята, че всички финтех организации трябва да преразгледат ценовите предложения с оглед на допълнителния риск.

Какво предприемат Р2Р платформите спрямо затруднението кредитополучатели по време на коронакризата?  Как се представя на българския пазар споделеното финансиране?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още