Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

S&P запази кредитния рейтинг на България, но ревизира перспективата до "стабилна"

Рейтинговата агенция очаква БВП на страната да се свие с 6,5% през тази година и да се възстанови догодина с ръст от 5,9%

S&P запази кредитния рейтинг на България, но ревизира перспективата до "стабилна"

Снимка: архив БТА

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2', съобщават от агенцията и от Министерството на финансите на България.

S&P обаче ревизира с една стъпка надолу перспективата пред рейтинга – от положителна на стабилна.

Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване на растежа в България, както и в други държави, през 2020 г. в резултат от въвеждането на мерки за овладяване на пандемията от новия коронавирус Covid-19, посочват от рейтинговата агенция.

Според прогнозата икономиката на страната ще се свие с 6,5% през тази година заради мащабното засягане на важни за икономиката сектори, като туризма, който формира 10% от БВП на България, търговията, транспорта. За сравнение, в последните 5 години България отчиташе растеж от над 3,6% годишно, подчертава се в съобщението.

За следващата година рейтинговата агенция прогнозира обаче ръст от 5,9%, който ще се забави до 2,9% през 2022 г . и ще остане стабилен през 2023 г.

S&P прогнозира още, че безработицата у нас ще се увеличи повече от два пъти през тази година - до 9% спрямо рекордно ниските 4,2%, отчетени през миналата година и ще спадне до 6% догодина. За нетния дълг очакванията са да се увеличи до 17% от БВП заради предприетите фискални мерки на фона на пандемията, а излишъкът по текущата сметка да се свие до 2023 г. За инфлацията агенцията смята, че ще се забави през тази година заради ниските цени на петрола на международните пазари, но в периода 2021 – 2023 г. ще се ускори до 2,1%.

Още по темата

„Правителствените мерки за ограничаване разпространението от коронавируса ще тласне икономиката на страната в рецесия през 2020 г.“, посочва се в съобщението на агенцията. Според прогнозата и обаче българската икономика ще се възстанови през 2021 г. заради свитите макроикономически дисбаланси.

Според S&P стремежът на България да се присъедини към валутния механизъм ERMII и банковия съюз на ЕС в близко бъдеще значително ще засили паричните мерки.

„България навлиза в рецесия със силен външен баланс благодарение на повтарящите се излишъци по текущата сметка. Освен това държавният дълг на страната е нисък и България постигаше бюджетни излишъци през последните 4 години. Това показва, че фискалният отговор на правителството ще е сравнително умерен, не на последно място поради режима на валутен борд, който насърчава разумната фискална политика“, посочва се в съобщението на S&P.

Агенцията отчита и ограничената гъвкавост на паричната политика на страната ни също заради валутния борд, макар и бордът да е определен като „котва за стабилност“. Рейтингът на България е ограничен и заради някои “институционални пречки“, както и ниския БВП на глава от населението в сравнение с ЕС.

S&P предупреждава, че остават структурните предизвикателства пред икономиката на България. Демографията може да препъне потенциалния растеж, защото работната сила продължава да намалява заради застаряването на населението и емиграцията. Според рейтинговата агенция дор и завръщането на хиляди български работници у дома заради пандемията няма да промени тази тенденция.

Демографските предизвикателства подчертават необходимостта от структурни реформи, например мерки за преодоляване различието в търсенето и предлагането на умения на пазара на труда, за подобряване на бизнес средата, със сивата икономика и незаконните дейности.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 година
Може би има резерви за работна сила. Вариант е намаляване на администрацията. Другото е да се помисли за намаляване на данъците - така на хората ще им е по-изгодно в България, отколкото в чужбина.

Още от Бюджет и финанси
Бюджетното салдо към юли 2021 г. е положително