Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Стоян Мавродиев: Еропейската икономика отива към „японизация“, а не към рецесия

Европа изостава по отношение на либерализацията на регулациите, особено във високотехнологичния сектор, посочи главният изпълнителен директор на ББР

Стоян Мавродиев: Еропейската икономика отива към „японизация“, а не към рецесия

Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Снимка: ББР

Българската икономика и банковата ни система са в добро състояние, но моите притеснения са по-скоро за наднационалните системи. Това е мнението на Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие, изказано пред в. „24 часа“. Той припомни, че няколко водещи банкери вече отправиха предупреждение, че потискането на лихвените равнища свива доходността на банките и затруднява оценяването на рисковете, като в същото време регулаторните изисквания се затягат постоянно.

Още по темата

“Не критикувам тези процеси, но те са факт. Агресивната парична политика надали води сама по себе си до очаквания ръст на кредитирането, който да подкрепи икономически ръст над 1%, коментира икономическите процеси на Стария континент банкерът. – По-скоро критиката ми е към някои сфери на икономиката, където Европа изостава по отношение на либерализацията и адаптацията на регулациите – особено във високотехнологичния сектор. Виждате, че ЕС изостава вече не само от САЩ, Япония и Южна Корея като технологичен лидер, но и от Китай. Лично за мен това е повече от притеснително.”

Мавродиев смята, че винаги има вероятност да се сбъднат прогнозите за рецесия на световната икономика, особено когато доходността при определени активи е потисната и инвестиционните потоци са принудени да се насочат към акции и недвижимости.

“Въпреки това, моите очаквания поне за Европа са, че по-скоро ще се сбъднат предупрежденията на много колеги икономисти за т.н. „японизация“ на икономиката – комбинация от застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация, посочи той. – Смея да твърдя, че вече се виждат ясни признаци за този феномен – през последните години средният ръст на eврозоната е около 1%, докато американската икономика се цели в 3%. В същото време Европейската централна банка вече е приложила голяма част от своя арсенал за стимулиране на икономиката, докато Федералният резерв успя да „презареди“ някои от своите оръжия.”

В анализа си Мавродиев прогнозира, че в обозримо бъдеще няма да има вдигане на лихвите по заемите.

“Има ясни политики на водещите централни банки в света и динамиката в България повече или по-малко е тясно свързана с действията на ЕЦБ. А там се говори по-скоро за задълбочаване на стимулите и сваляне на лихвите, отколкото за вдигане. Това е и част от този феномен на „японизация“ на икономиката”, аргументира се банкерът.

Главният изпълнителен директор на ББР смята, че са основателни предупрежденията на БНБ към банките да не поемат излишни рискове при кредитирането, като напомни, че трябва да се има предвид, че големите световни банки са публично-търгувани дружества, които не само трябва да осигуряват доходност и печалби на своите инвеститори, но “са много чувствителни към динамиката на капиталовите пазари”.

Той е убеден, че такава доходност и подкрепа за акциите им на капиталовия пазар е все по-трудно да бъде постигната в продължителен период на прекомерно ниски лихви.

Мавродиев оцени ситуацията в България като малко по-спокойна, тъй като едва няколко банки са публични дружества и то с малки листнати дялове. “ И все пак, политиките за поемане на рискове при кредитиране вероятно ще се определят в рамките на еврозоната и тук, в нашата страна, сме по-скоро функция от тях”, твърди той.

Що се отнася до развитието на ББР, главният изпълнителен директор на банката съобщи, че добрите резултати, като 50% ръст на печалбата за деветмесечието, се дължат на разширеното портфолио с редица успешни проекти, които генерират ръст на приходите.

Освен, че разшири инструментите за подкрепа на малкия и средния бизнес чрез финансирането на инфраструктурни проекти, които създават среда за неговото развитие, Българската банка за развитие участва и в редица инвестиционни сделки. Сред тях Мавродиев посочи оздравяването на Виваком, сделката на “Юнион Ивкони”, преструктурирането на „Спарки Елтос“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
""...нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация, посочи той. "
а аз посочвам и по голямо правителство с повече регулации , малко совбода и ниска конкуренция отнета от монополите подържани от правителствата .... един скрит комунизъм ще настъпи там.....
3
 
10
 
4
ing5rov до: nkavrakov1982
преди 6 месеца
докат налапаш куката ...
1
 
19
 
3
nkavrakov1982 до: Toranaga
преди 6 месеца
Реално Централните банки, правят всичко възможно да залъжат стадото да харчи, до последно и го карат да вярва, в това което му прожектират. Когато музиката спре, и светлините ги угасят, се вижда че е точно обратното, на това дето вчера са ти внушавали.
1
 
18
 
2
преди 6 месеца
Точно Стоян Мавродиев е голям критерий, и източник, за това накъде отива икономиката.
3
 
6
 
1
преди 6 месеца
Един път да съм съгласен с него....

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс и стокообменът ще са на фокус през седмицата