IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Янчовска: Програма "Иновация Норвегия" ще раздаде 29 млн. евро за проекти в България

Перото "Иновации в зелена индустрия" вече набира проекти за безвъзмездно финансиране, заяви мениджърът на програмата за България

08:21 | 08.06.18 г. 5
<p>
	Венцеслава Янчовска, мениджър на офиса на &ldquo;Иновация Норвегия&rdquo; в България. <em>Снимка: Организаторите на форум за новия финансов период за България &bdquo;Програма бизнес развитие, иновация и МСП&ldquo;</em></p>

Венцеслава Янчовска, мениджър на офиса на “Иновация Норвегия” в България. Снимка: Организаторите на форум за новия финансов период за България „Програма бизнес развитие, иновация и МСП“

Венцеслава Янчовска е мениджър на офиса на “Иновация Норвегия” в България. Държавната агенция към норвежкото министерство на търговията, промишлеността и рибарството „Иновация Норвегия“ изпълнява проекти в рамките на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants).  Целта на програмата е да подобри конкурентоспособността на българските предприятия, да засили търговските връзки между България и Норвегия, като предостави бизнес контакти и възможности за споделяне на опит и добри практики между фирми и институции.

Пред Investor.bg Венцеслава Янчовска разказа кои са приоритетите за финансиране в новия програмен период до 2021 г. на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants).

– Г-жо Янчовска, за каква сума могат да кандидатстват българските фирми през следващия програмен по новата програма на "Иновация Норвегия" на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants)?

– Програмата „Бизнес развитие, иновации, и малки и средни предприятия“ е част от Норвежкия финансов механизъм за периода до 2021 г. и е в размер на 28,5 млн. евро, но проектите ще се изпълняват практически до 2024 година.

Програмата има основен фокус подкрепа на малки и средни предприятия, като изискването е поне 70% от средствата да бъдат заделени за тях.

В момента се водят консултации с максимален брой участници, за да се уточнят конкретните параметри на новата програма. Целта на разговорите е да се направи оценка на предизвикателствата пред фирмите, за да може условията за кандидатстване да отговорят максимално точно на нуждите на бизнеса. След изработването на окончателната концепция тя трябва да бъде одобрена от донора – норвежкото правителство.

– Какви проекти ще финансира програмата "Иновация Норвегия"? 

– Два са основните коомпонента, по които ще бъдат финансирани проекти – иновации в зелена индустрия и подкрепа на технологии, които допринасят  за подобряване качеството на живот, като това са обикновено проекти в сферата на здравеопазване и социален сектор.

Важно е да уточня, че сега стартира програмата за проектни предложения само по първия компонент – иновации в зелената индустрия. Вече е обявена първата покана за набиране на проектни предложения, която е с бюджет 17,855 млн. евро. Крайният срок за кандидатстване е 11 октомври тази година.

Втората процедура, която е подкрепа на технологии за подобряване качеството на живот, ще стартира на 18 октомври. Отделно по двата компонента през 2019 г. ще има набиране на предложения и от стартиращи предприятия.

– Какви са предизвикателствата пред българските фирми, които са изпълнявали проекти в предишните години?

– В предишния програмен период 75% от проектите бяха изпълнени в партньорство с норвежки организации, като те разчитаха на норвежкото познание, беше приложено норвежкото ноу-хау, норвежките технологии и иновации, които бяха адаптирани към условията на българския пазар.

Имаме много добри примери, в които партньорството доведе до подобряване конкурентоспособността на българските фирми, като сътрудничеството с норвежките компании им даде възможност да разширят своите пазари и да предложат нови продукти и услуги.

– Може ли да дадете примери за такива успешни партньорства?

– Такова успешно партньорство е изпълненият проект между Интерконсулт България (ICB), норвежката фирма Kongsberg Terotech и учени от норвежкия университет за наука и технологии NTNU. Те разработиха едно софтуерно решение, което е за управление на материалите и отпадъците в производствените предприятия.

Интерконсулт България и Kongsberg Terotech имат права върху крайният продукт и съвместно продават на пазара „Иновативна система за дистанционно отчитане на многобройни параметри от индустриални машини, позволяваща оптимизиране на тяхната работа, поддръжка и ремонт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
КОМЕНТАРЪТ Е ЦЕНЗУРИРАН КАТО НЕПОЛИТКОРЕКТЕН!РАЗПРАВЯМ СИ АЗ, ЗА ВТОРАТА НАЙ-ДРЕВНА, *** КОЙ ДА ВДЕНЕ...ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРЧЕТАТА В НОРВЕГИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
dzengata
преди 5 години
ОХААААААА....ОПАШКАТА ОЩЕ ОТ СЕГА ПОРАСТНА!ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ШЕ ПАДНЕ ...29 МЛН........ОХА ЛА МАЙКООООООООО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още