Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно

Към края на октомври във фонда са натрупани 3,55 млрд. лв., от които 3,52 млрд. са депозирани в отделна сметка в БНБ

В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно

Снимка: Pixabay

Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) ще продължи да се управлява консервативно, стана ясно в сряда, след като правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. „Сребърен фонд“) и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2022-2024 г.

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

„По този начин се гарантира минимизиране на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари. Това съответства на текущата пазарна среда и води до избягване на риска от намаляване средствата на Фонда, което е неприемливо от гледна точка на основната му функция“, гласи становището на УС, цитирано от пресцентъра на МС.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея, допълват от правителствената информационна служба.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г., за тази все още няма конкретни изчисления, особено с оглед на последните промени и надбавките от 120 лв.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва

По данни на Министерство на финансите към края на октомври в Сребърния фонд има 3,55 млрд. лв. 1,93 млн. лв., от които 3,52 млрд. са депозирани в отделна сметка в БНБ. Трансферираните през октомври 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на а 16,15 млн. лв.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Значи от 2011 година тия пари дремят в БНБ без никва доходност.Или почти никаква.И доколкото разбирам ще продължи да е така.Ето ви пример за чиновническа безотговорност.Всички сте чували за норвежкият пенсионен фонд.Той има средна доходност от 4.7%, ако не греша за периода на съществуването си.АКо приложим този процент към тези 3.5 млрд лв, за 10 години това са 58%, т.е 2 млрд.лв.. това за последните 10 години..и ако продължи така и следващите 10, ще са още 3.2 млрд. лв....Няма нужда повече да обяснявам,мисля,че е напълно ясно.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Силно се съмнявам да има и един лев в Сребърният фонд... вие представяте ли си някъде на тъмно и скрито да има 3.5 МБ - и бойкоборисов да не ги открадне? А ако има - в период на инфлация, да стоят на нулева лихва, е престъпление !!!

Още от Бюджет и финанси
Нинова е готова с проект на Закона за събиране на вземанията