Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Заплащането на мениджърите в IT сектора в България е над средното ниво в Европа

Екзекютив сърч услугата предлага възможности за реализация в нови сектори на експертите на ръководни длъжности, посочи Мирена Колева от БЕСА

 

гледано: 4069   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Мениджърските възнаграждения
в България са най-високи в технологичния сектор. В този бранш те надхвърлят средното ниво на заплащане в Европа. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мирена Колева, председател на управителния съвет на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА).
Още по темата

"Позициите, които са били заемани от чуждестранни граждани, вече се заемат от българи срещу аналогични възнаграждения. Това означава, че има устойчива тенденция за изравняване на нивата на заплащане за топ мениджъри", посочи тя.

По думите ѝ екзекютив сърч услугата предлага възможности за реализация в нови сектори за мениджърите, което според експертът е силно мотивиращо.

Мирена Колева е на мнение, че услугата има изключително много добавена стойност, тъй като клиентът получава пълно пазарно проучване за сектора и работещите в него. „Осигурява се умел трансфер на качества, които биха били от полза в друг сектор", убедена е тя като представител на БЕСА.

Очакванията на експерта са за стабилност и увеличение на дела на технологичния сектор в бизнеса.

"Устойчиво и успешно успяваме да привлечем обратно в България професионалисти, които са се реализирали успешно в чужбина, коментира Колева. – Икономическата динамика е основен фактор, който оказва влияние на екзекютив сърч услугите в България.“

Колева напомни, че покупателната способност на населението нараства и безработицата е почти нулева, което води до ръст на бързооборотните стоки и до необходимост компаниите от бранша да се усъвършенстват.

„Често трансферираме хора, които са били на високи позиции в компании за производство на бързооборотни стоки, в технологичния сектор“, уточни тя.

Анализът на Колева показва, че секторът на логистиката се развива „изключително бързо през последните години“. „Появиха се много нови компании, които навлязоха на българския пазар. През последната година забелязваме устойчивост, тъй като компаниите се фокусират върху своето усъвършенстване, изграждането на нови логистични бази и инвестиционни проекти", каза експертът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Бюджет и финанси
Окончателно: Бизнесът ще получава компенсации за скъпия ток до края на 2022 г.