Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях

Очаква се решение да бъде намерено през следващата година, казват Петър Ганев и Димитър Томов

800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако поне 2% от данък общ доход остават в общините, ще бъдат решени проблеми като демографска криза, безработица и бедност. Около това становище се обединиха Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, и Димитър Томов, основател и изпълнителен директор на DesignFirst, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Държавата взема от всеки доход 10% и после решава колко от това да върне към общината чрез субсидия", обясни Томов. Той посочи, че инициативата "2% в твоята община" е дело на Института за пазарна икономика, а самият той припознава ползите от нея.

По думите на Ганев подобна мярка ще предостави около 800 милиона лева допълнително за общинските бюджети.

И двамата гости се обединиха около мнението, че с тези средства общините ще имат възможността да решават проблемите по места.

„За мен е логично парите, които ние изработваме, след като бъдат обложени, да остават близко до нас, защото централната власт няма как да е запозната с нашите проблеми на местно ниво“, допълни още Томов.

Според него чрез подобна политика може да се намали значително нивото на безработица, а общините ще имат възможността да привличат млади кадри най-вече в здравеопазването, което в последните няколко години е изправено пред сериозни трудности.

Двамата гости бяха категорични, че предложението за преотстъпване на 2% от общия доход е актуална тема от години и допълниха, че не очакват да бъде намерено решение през следващата година.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес"  може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
mick до: mick
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Както и градовете. Всички само на европомощи/друго име - еврофондове/ се надяват. Малките улици въобще не се поддържат, даже и в София. А би трябвало данъците и приходите на общините така да са направени, че цялата инфраструктура на общината да се поддържа и обновява своевременно.
0
 
1
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
А и данък имоти защо просто не се направи по-нормален? Като се разшири да действа и върху всички недвижими имоти - и за земеделските земи и горите, ливадите. Така, че всички населени места да имат достатъчно средства. Освен това данъчната оценка трябва да е по-близка до пазарната цена на имота.. и да се изчислява всяка година.В момента селата са пред разпад, защото въпреки, че имат хиляди декари земи в землищата си, не получават нищо от тях - като резултат, имаме неасфалтирани улици, неподдържани улици и единствено само тия общини абонирани за еврофондове - само те горе долу са добре, докато печелят евфрофонд/помощ след еврофонд.
1
 
3
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"Ако поне 2% от данък общ доход остават в общините, ще бъдат решени проблеми като демографска криза, безработица и бедност." Като поставят този основателен въпрос, двамата автори ТРЯБВА да знаят и може би знаят за развитието на политиката на финансова децентрализация в страната. Колко години вече се обявява от партии, когато флиртуват за власт? Защо де факто не се осъществява? ТАМ е ВЪПРОСЪТ! ГЕРБ управлява вече 11 години и НИЩО от това не се случва. Това, което казват в този материал двамата, НИКОЙ НЕ ГО ОСПОРВА И СЕ ЗНАЕ. Ако им стиска, да развият темата.Защото Падишахът предпочита като шофьор на държавната джипка (което не е разрешено на длъжностно лице в управлението) да раздава през прозореца пари ТАМ и КОЛКОТО ТОЙ РЕШИ. Очаква да му благодарят, да му целуват ръка и викат АФЕРИМ! Помните ли скорошния подработен от него клип сред хора от селата? Той: "Имате ли баби и дядовци? Получиха ли 50 лева? Е, доволни ли са?" Те се усмихват притеснено и казват, че са доволни. ОСТАВКА!

Още от Bloomberg TV
Димитър Баев: Има все по-голям интерес към товарните превози в България