Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Аксел Вебер: ЕЦБ може да забави затягането

Лихвите, поне през по-голямата част от последните 5 години, бяха прекалено ниски за икономическата среда, в която се намираме, твърди банкерът

Аксел Вебер: ЕЦБ може да забави затягането

Вебер по време на срещата в Давос. Снимка: Ройтерс

Централните банки ще направят известна пауза в паричната си политика, но това може да доведе до негативен резултат – Европейската централна банка (ЕЦБ) дори няма да напусне негативна територия, ако не започне да увеличава лихвите през тази година. Този коментар направи Аксел Вебер, председател на швейцарската  UBS Group AG, в интервю за Bloomberg от Давос, излъчено по Bloomberg TV Bulgaria.

От банката все още считат, че към края на годината ЕЦБ може да повиши лихвите с 20 базисни пункта. Но при разочароващите данни от еврозоната, Франция и Германия, все повече анализатори очакват банката да отложи повишението на лихвите за следващата година.

„Като цяло смятам, че нормализацията на паричната политика не е проблем за настоящия цикъл, а за следващия. Тя няма да бъде извършена сега, защото икономиката отслабва и просто ще се откажат да действат“, каза Вебер.

Според него в структурно отношение, докато страните се възстановяваха от финансовата криза, лихвените проценти в голяма част от държавите на Запад, са били много ниски за твърде дълъг период.

„Мисля, че лихвите, поне през по-голямата част от последните 5 години, бяха прекалено ниски за икономическата среда, в която се намираме. Но е вярно и че централните банки изчакаха прекалено дълго, преди да повишат лихвите, защото не нагаждаха паричната политика към очакваното състояние на икономиката и възстановяването на растежа, а по-скоро действаха като застрахователна полица и искаха да намалят всички остатъчни рискове. Ето защо банките задържаха лихвите ниски, за да премахнат рисковете за икономиката“, каза банкерът.

Трябва ли Фед да забави темпа на свиване на бюджета си и как ще реагират водещите централни банки -  цялото интервю гледайте във видео материала. 

Всичко от Давос следете тук!

гледано: 3555   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
преди 1 година
Все още обществеността не зачита, че щетите от работата на ЕЦБ е източникът за нарастващите щети.
С намаление на лихвите ЕЦБ направи опит да намали щетите от своята работа и опасността за европейска криза, ала това става за сметка на бъдещи увеличени щети.
3
 
14
 
3
red6 до: osoitza
преди 1 година
Няма профилна снимка
Реално са в цайтнот, но според мен ще вдигнат лихвите скоро. Ако не го направят, после ще стане голяма каша.
1
 
15
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
По интересното е какво ще направи ЕЦБ, когато икономиката навлезе в рецесия. Лихви вече не може да сваля. Трябва да напечати пари(което доста активно прави преди 4-5г. прави), германците не са щастливи но от това . А проблем как ще си плащат дълговете Гърция, Италия и Португалия, когато се вдигнат лихвите ... стои с пълна сила. С други думи интересни времена :)
13
 
5
 
1
s3
преди 1 година
Няма профилна снимка
На нас ни трябват ниски лихви за да постигнем заветното ниво на инфлацията от поне 2% за да са доволни хората от повишаването на цените и стимулирането на икономиката. Лихвите не трябва да се бутат, те трябва завинаги да си останат на сегашните нива.

Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор