Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

БАН тества антивирусния ефект на вещества от раци, рапани и охлюви

За българските учени е важна синергията с бизнеса, посочи експертът от Института по органична химия към БАН проф. Павлина Долашка

гледано: 860   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В момента българските учени работят по много теми. Една от тях е антивирусният ефект на вещества, изолирани от раци, рапани и охлюви. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. Според нея много широк е спектър, в който ще се използват препаратите, разработки на учени от БАН.

Още по темата

Ще бъде тестван и гел за кожен тумор и за тежки рани, допълни тя.

"В България е установен синергизъм и има много голяма връзка при разработките на много учени с различни видове дейности. Мотото на научната конференция "Екологични продукти за здравето", която ще се проведе от 4 до 8 октомври във Велинград, е „Синергизъм, наука, бизнес - водят до успех“. Тя ще привлече над 60 млади учени от цялата страна с иновативни продукти, които бизнесът ще внедрява, информира проф. Долашка. 

Тя уточни, че участници в конференцията са екипи от научната програма „Биоактивмед“ , от Центъра за чисти технологии.

„Включени са фирмите, от които доставяме скъпата апаратура, и с които работим заедно, както и тези, с които се разработват иновативни продукти“, посочи проф. Долашка.

Тя отбеляза, че финансирането е по европейски програми и под егидата на министерствата на образованието и здравеопазването.

"Първият ден от конференцията ще бъде посветен на това да се покаже установеният синергизъм, защото е много важно да участват всички институции и учени", каза ученият.

Тя разкри, че по време на събитието ще бъде обсъден ефектът от българските източници и суровини в продукти с антитуморен и антибактериален ефект.

Проф. Долашка се надява, че ще съкрати пътят от научните разработки до внедряването им, но подчерта, че дори направата на хранителни добавки отнема години. Тя напомни че издаването на сертификати за маски с активен въглен от костилки от кайсии от турска и италианска фирма е отнело доста време, защото в България няма лаборатории, които да изследват и да издават необходимите документи. По думите й, фирмата, която произвежда иновативния продукт, вече си е намерила контрагент в САЩ.

Каква е връзката между екологични продукти и здравето? Какви билки са в основата на българските продукти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
800 млн. лв. влизат в общините, ако 2% от данъка върху дохода остават при тях