IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Радев: Дигиталното евро няма да премахне нуждата от търговски банки

Кога дигиталната европейска валута ще стане платежно средство, коментира експертът от Digital euro association

21:01 | 25.07.22 г. 6
Деян Радев: Дигиталното евро няма да премахне нуждата от търговски банки

„За момента ЕЦБ е завършила първия етап от проучванията си за въвеждане на цифрово евро", посочи той. „На първия етап е установено какво е важно за потребителите – анонимност, сигурност, офлайн плащания. ЕЦБ събира тази информация, за да изготви едно решение, което ще бъде прието от европейското общество“, коментира той.

Радев напомни, че идеята на дигиталното евро е да бъде само платежно средство. „При равни условия всеки би предпочел безрискови влогове в централна банка, вместо рискови влогове в търговски банки. Това обаче може да предизвика банкова криза и ЕЦБ се стреми да избегне това. Тя няма нито интерес, нито технически капацитет и персонал да поддържа банкирането на дребно“, смята експертът.

Според него е много важно да се запази финансовото посредничество на търговските банки. „В централните банки има резерви, но основната част от парите в обръщение се генерират от банковата система, затова е важно тази система да се поддържа и банките да не фалират“, е мнението на Деян Радев.

По думите му, търговските банки ще използват своето ноу-хау в посредничеството, идентификацията на клиентите, киберсигурността и възпрепятстването на пране на пари.

„Целта е ЕЦБ да не предизвика пълно изчезване на тези финансови посредници. Дигиталното евро няма да реши фрикциите на пазара, проверки все още трябва да се извършват от външни компании и банки, като дори самата ЕЦБ в момента ползва услугите на външни компании и IT услуги“, отбеляза Радев.

Той смята, че най-важно при дигиталното евро е да се акцентира на международния аспект, защото това е основният недостатък на съществуващата система.

Как ще се интегрира глобалната финансова система, за да се използват напълно финансовите технологии? По какъв начин ЕЦБ ще помогне да се увеличат плащанията онлайн за сметка на разплащанията с пари в брой? Ще има ли лимит за количеството дигитално евро, което може да се държи? Какво се разбира под интернационализация и повишаване на статута на еврото?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Трудно ще изчезнат напълно хартиените пари в скоро време не заради хижите. Там можеш да платиш и с превод, Револют и прочие ако има обхват и ако си достатъчно кадърен. Проблемът е по-скоро в шкафчетата на пича с 4+ милиарда евро, който пак иска да дойде на власт за да напълни и гардероба. Такива като него из ЕС дал Господ, но на по-високо ниво. Те нямат изгода от това, а от тях зависят тези решения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Интересно ми е как ще се плаща например по хижите с дигитално евро, след като всичко в тези хижи е аналогово, а много често и ток даже няма :) шкафчето на Баце ще е пълно с флашки и листчета с пароли, а заплатите, на кокто не се плащат осигуровки, ще се дават на дискове на 15то число в счетоводството :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
VLIW-архитектурата е подобна на суперскаларната архитектура, с изключение на това, че вместо да се използва хардуер за планиране на командите към трампа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Световен цифров въргал в някой ZEROday в някаква усложливо скрита уязвимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Тия дигитални пари са идеални глобалистите да направят световен въргал и да издоят всякое говведо, коза и уфцъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Какво прави "дигиталното евро" освен да ми отнеме опцията да имам хартиено евро, което мога да съхранявам и харча както преценя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още