IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталната икономика – единственият шанс на България да бъде атрактивна за инвеститорите

Ниските данъчни ставки не са достатъчни, твърди Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

17:53 | 03.08.20 г. 2
Дигиталната икономика – единственият шанс на България да бъде атрактивна за инвеститорите

Инвестициите в дигиталната икономика могат да бъдат насочени към знания, умения и отдалечена комуникация. Ако искаме да сме конкурентоспособни в световен мащаб, трябва да заложим на това. Дигиталната икономика е единственият начин за малка държава  като България да стане атрактивна дестинация за инвеститори. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

"В рамките на конференцията "България като нова ниършоринг дестинация" за първи път се събират толкова чуждестранни камари, които дават своите препоръки как да изглеждаме по-добре в очите на инвеститорите", каза още гостът.

Сред преимуществата на България той отличи географската позиция, както и факта, че сме в ЕС, а към тях добави грамотността и таланта на младите хора. Недостатъците според него се коренят в това, че няма държавна политика в областта на привличането на чуждестранни инвестиции. "Като предимство се изтъква ниската данъчна ставка, но това не е достатъчно", допълни той.

"В много държави Агенцията за инвестиции има съвсем различна роля - сама да определя политиката си, има бюджет, а у нас това не е така", каза Иванов.

Експертът посочи, че България има положителен имидж по отношение на хората, като това, по думите му, е всичко в дигиталната икономика. Иванов обаче подчерта, че ситуацията по-различна що се отнася до възприемането на страната ни в контекста на върховенството на закона и свободата на медиите.
Той e убеден, че инвеститорите търсят предвидимост, както и действаща и неселективна правораздавателна система, която да функционира ефективно и бързо. "Това гарантира защита на инвестициите", посочи той.

Според него е необходимо да има разделение на властите.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Не можеш да имаш дигитална икономика, когато имаш хартиена бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 3 години
Проблемът е че *** и цифровизацията са явления от различен порядък и почти не се вързват!А ние катго общество и държава направихме много повече за *** , отколкото за дигитализацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още