IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Атаките срещу български информационни сайтове са част от хибридната война

Блокирането на 45 хиляди интернет адреса от ГДБОП е превантивна мярка за защита на българските национални интереси, посочи Светлин Илиев

22:15 | 01.03.22 г. 2
Експерт: Атаките срещу български информационни сайтове са част от хибридната война

Според него нито един субект от икономиката не е безопасност, на който ценният капитал е информацията и данните.

Илиев потвърди, че финансовите институции имат високи нива на киберсигурност, но не и малките и средните предприятия, които представляват 99% от икономиката. По думите на експерта 99% от икономиката има потенциална възможност за компрометиране, затова и блокирането на 45 хиляди интернет адреса от ГДБОП е било превантивна мярка за защита на българските национални интереси.

Илиев обясни, че Българската асоциация по киберсигурност работи заедно с Европейската организация за киберсигурност, която съдейства най-вече с технологична помощ, експертиза и споделяне на информация за уязвимости.

Експертът съобщи, че се вземат адекватни мерки заради „абсолютното нарастване" на риска, особено за финансовия сектор, който обикновено е първият, подложен на хакерски атаки.

„През последните дни е имало паднал портал на европейска банкова институция, но той е бил възстановен бързо. Подобни действия не предизвикват същия хаос в Европа, както в Украйна в момента“, каза Илиев.

Наблюденията на експерта показват, че засега не се много атаките срещу големи портали за електронна търговия в Европа, но те са повече срещу портали, базирани в САЩ.

„Изключително важно е споделянето на информация между банки, застрахователи, други финансови субекти, като държавата и асоциация като нашата са катализатори на този процес. В света на киберсигурността доверието и споделянето е принцип и приоритет номер едно", съветва Светлин Илиев.

Ескалира ли хибридната война?  Къде е дигиталният фронт на Русия и Украйна?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още