Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Електронното правителство в Естония е спестило на администрацията 820 г. работа

Коронавирусната криза влошава средата за киберсигурност, казва Спас Иванов

Електронното правителство в Естония е спестило на администрацията 820 г. работа

Снимка: Pixabay.com

Средата за киберсигурност се влошава рязко през последните няколко месеца поради простата причина, че голяма част от работната сила по света си стои изолирана вкъщи без обичайните механизми за контрол, които в корпоративна среда са наложени на потребителите. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според Иванов работещите от вкъщи до голяма степен са оставени на собствената си киберхигиена и на собствената си съвест да използват информационни ресурси, включително и интернет.

“Компаниите много често нямат контрол върху самите устройства, с които те се свързват към работа. Като цяло се наблюдава едно изключително засилено атакуване на работниците, които работят от вкъщи, по най-различни методи”. 

По думите му типичният метод е фишинг, с който се цели служителите да въведат свои потребителски имена и пароли за корпоративинте среди и в последствие да бъдат използвани за различни цели - кражби на данни, киберизнудвания и тн. 

“Компаниите в доста случаи са принудени да плащат откупи или да прибегнат до резервни копия на информацията”.

Той посочи, че определено се наблюдава повишение на интереса на киберпрестъпниците към пандемията. 

“Според доклад на ФБР вече има около 120 хиляди домейна, регистрирани от началото на пандемията, които съдържат думите корона или Covid-19. Почти 99% от тях не са направени с легитимна цел, а с цел да подведат потребителите”, обясни Иванов. 

Що се отнася до електронното управление в България, Спас Иванов даде за пример Естония, където технологичният напредък е спестил на администрацията 820 години работа. 

Според него е добре България също да работи в тази посока, но и да се стреми да създава цялостни и полезни за гражданите системи, вместо половинчати такива. 

Иванов смята, че подобни половинчати електронни системи по-скоро биха отказали потребителите, отколкото да ги привлекат. Но в същото време посочи, че процесът е двустранен и че е нужно гражданите да ползват електронните услуги винаги, когато могат, за да подпомогнат процеса. 

Какъв е капацитетът за цифровизация на ниво държава и бизнес у нас?

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички видеа с гости на предаването “Клуб Investor” вижте тук.  

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
3
 
8
OB4AR до: rooctcho
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Тази метрика не е приложима за нашата администрация. Тя просто не работи.
1
 
5
 
7
serafima до: дядя Вова
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И на мене този въпрос мира не ми дава.
1
 
6
 
6
дядя Вова до: serafima
преди 10 месеца
Оти ги ручаме тиквите?
1
 
6
 
5
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
На мене ми се споделя по темата. Темата за пандемията в Естония наистина не ни върши работа. И по нея по-добре да гледаме собствения си двор и какви ги правят НОЩниците начело с вдъхновителя им.

Вярно е, че Естония е доста по-малка държава от България, но въведоха електронно правителство и отчитат дейности. Помните ли ние откога се каним да правим това??? От времето на ентусиазирания министър Николай Василев от НДСВ в началото на века, като се отделяха луди пари, та до днес, ....включително и сегашният министър на транспорта преди това се занимаваше с електронното правителство, но не се получи и го наградиха. Така администрацията ни днес е 3-4 пъти по-голяма на брой в сравнение с преди 3 десетилетия. Тези хора знаем за кого гласуват и колко струват на държавата. И не е толкова в неспособностите на България да го направи, макар че само издънката с данните в НАП или преди това с регистъра ДА СА СРАМНИ епизоди без последици. И всички си ТРАЙКАМЕ.

Един насърчителен пример беше тази година масовото подаване на данъчните декларации по електронен път. Мисля си, че показахме, че можем да се справим и с машинно гласуване, но ЗАИНТЕРЕСОВАНИ И ДИГИТАЛНО устроени хора няма да го позволят при следващите избори. Иначе България много се хвали с ИТ специалисти и традиции. Току-виж гласували много нашенци в чужбина, няма толкова място за шикалкавене с мъртви души и т.н. и се обрънал вотът не в полза на тези, които искат да запазят статуквото. ТЕ НЯМА да го позволят. В тези хватки са силни и без алтернатива засега.
6
 
1
 
4
преди 10 месеца
*** = Бulgаристан

Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?