IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното правителство в Естония е спестило на администрацията 820 г. работа

Коронавирусната криза влошава средата за киберсигурност, казва Спас Иванов

15:53 | 05.07.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Средата за киберсигурност се влошава рязко през последните няколко месеца поради простата причина, че голяма част от работната сила по света си стои изолирана вкъщи без обичайните механизми за контрол, които в корпоративна среда са наложени на потребителите. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Centio, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според Иванов работещите от вкъщи до голяма степен са оставени на собствената си киберхигиена и на собствената си съвест да използват информационни ресурси, включително и интернет.

“Компаниите много често нямат контрол върху самите устройства, с които те се свързват към работа. Като цяло се наблюдава едно изключително засилено атакуване на работниците, които работят от вкъщи, по най-различни методи”. 

По думите му типичният метод е фишинг, с който се цели служителите да въведат свои потребителски имена и пароли за корпоративинте среди и в последствие да бъдат използвани за различни цели - кражби на данни, киберизнудвания и тн. 

“Компаниите в доста случаи са принудени да плащат откупи или да прибегнат до резервни копия на информацията”.

Той посочи, че определено се наблюдава повишение на интереса на киберпрестъпниците към пандемията. 

“Според доклад на ФБР вече има около 120 хиляди домейна, регистрирани от началото на пандемията, които съдържат думите корона или Covid-19. Почти 99% от тях не са направени с легитимна цел, а с цел да подведат потребителите”, обясни Иванов. 

Що се отнася до електронното управление в България, Спас Иванов даде за пример Естония, където технологичният напредък е спестил на администрацията 820 години работа. 

Според него е добре България също да работи в тази посока, но и да се стреми да създава цялостни и полезни за гражданите системи, вместо половинчати такива. 

Иванов смята, че подобни половинчати електронни системи по-скоро биха отказали потребителите, отколкото да ги привлекат. Но в същото време посочи, че процесът е двустранен и че е нужно гражданите да ползват електронните услуги винаги, когато могат, за да подпомогнат процеса. 

Какъв е капацитетът за цифровизация на ниво държава и бизнес у нас?

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички видеа с гости на предаването “Клуб Investor” вижте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
OB4AR
преди 3 години
Тази метрика не е приложима за нашата администрация. Тя просто не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
И на мене този въпрос мира не ми дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Оти ги ручаме тиквите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
На мене ми се споделя по темата. Темата за пандемията в Естония наистина не ни върши работа. И по нея по-добре да гледаме собствения си двор и какви ги правят НОЩниците начело с вдъхновителя им. Вярно е, че Естония е доста по-малка държава от България, но въведоха електронно правителство и отчитат дейности. Помните ли ние откога се каним да правим това??? От времето на ентусиазирания министър Николай Василев от НДСВ в началото на века, като се отделяха луди пари, та до днес, ....включително и сегашният министър на транспорта преди това се занимаваше с електронното правителство, но не се получи и го наградиха. Така администрацията ни днес е 3-4 пъти по-голяма на брой в сравнение с преди 3 десетилетия. Тези хора знаем за кого гласуват и колко струват на държавата. И не е толкова в неспособностите на България да го направи, макар че само издънката с данните в НАП или преди това с регистъра ДА СА СРАМНИ епизоди без последици. И всички си ТРАЙКАМЕ.Един насърчителен пример беше тази година масовото подаване на данъчните декларации по електронен път. Мисля си, че показахме, че можем да се справим и с машинно гласуване, но ЗАИНТЕРЕСОВАНИ И ДИГИТАЛНО устроени хора няма да го позволят при следващите избори. Иначе България много се хвали с ИТ специалисти и традиции. Току-виж гласували много нашенци в чужбина, няма толкова място за шикалкавене с мъртви души и т.н. и се обрънал вотът не в полза на тези, които искат да запазят статуквото. ТЕ НЯМА да го позволят. В тези хватки са силни и без алтернатива засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
*** = Бulgаристан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Верно гласуват с караката си.Но по-активни в умирането и емиграцията са по-големите русофоби от тях: Литва и Латвия. Русия ги резна тотално от оборота.Още по-правоверни в умирането и емиграцията са у ***.Но това е друга тема.Добре, че е "пандемията", та малко смъртността да се озапти.Фактите са упорито нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
terziеv
преди 3 години
Глупостите за тази несъстояла се държава Естония продължават. 2009-та година трябваше да ходя в унито в Тарту, но го затвориха за няколко месеца, защото нямаха пари за отопление. Ще видим тази криза как ще им се отрази, но и досега естонците гласуват с краката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
rooctcho
преди 3 години
Ти да видиш, в БГ тази цифра би била поне 10к години ....После защо били ниски заплатите в администрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още