IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителното банкиране у нас е обслужило храна за 670 000 лв. за година

От малка организация се превърнахме в сериозен партньор на индустрията за храна, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка

15:11 | 30.01.20 г.
Хранителното банкиране у нас е обслужило храна за 670 000 лв. за година

По линията на хранително банкиране в България е обслужена храна на стойност над 670 000 лв. през 2019 г. Тази храна вече е много по-стойностна. Спрямо предходната година ръстът е в размер на 100 000 лв. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка, в предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов

От една малка организация се превърнахме в сериозен партньор на индустрията за храна в рамките на осем години, посочи тя.

„Хранителното банкиране е възможност всички излишъци от храна при фирмите от хранителната индустрия да се превърнат в много смислени и дългосрочни социални програми", обясни дейността на хранителната банка изпълнителният й директор. 

В началото на февруари ще се проведе форум „Подай ръка на храната" и Миланова се надява на разговор как хранителното банкиране да стане по-ефективно. По думите й това не е евтина операция за бизнеса. 

„Днес можем да получим, обработим и разпределим до 4,5 тона храна", посочи Миланова. Организацията се е насочила към четири групи основни храни - мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, месо и хлебни изделия. 

Млякото и млечните десерти са най-даряваните храни у нас, а най-малко са тези с дълъг срок на годност.

„Тенденцията при сродни организации в чужбина пък е за по-малко млечни продукти", коментира Миланова. По думите й най-големият дарител у нас е Данон България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още