Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Явор Алексиев: Трябва да се внимава какви данни се използват за анализ на икономиката

Има ли пропуски в доклада на БАН "Пътят към ЕС и равносметка от първите 10 години"?

гледано: 1939   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Сравнението само на обеми на производство на отделни стоки в различни периоди в развитието на икономиката е много подвеждащо. Това каза Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria. Според него е много важно какво се крие зад тези обеми и какъв е източникът на богатството в една икономика.

Гостът коментира годишния доклад за икономическо развитие и политики в България на БАН с фокус "Пътят към ЕС и равносметка от първите 10 години".  

Годишният доклад на БАН е един далеч нелишен от аналитични достойнства документ, каза Алексиев. По думите му основният проблем, който се откроява с аналитичния подход, е в основната тема на доклада - европейският път на България и оценка на първите 10 години. 

Още по темата

"Това, което колегите са направили, е да разгледат статистическите годишници от  1989 г. с данни от 1988 г. Там, в началото на тези годишници, има едни таблици "Важни за България продукти" и те са взели тези таблици, извадили са продуктите и са направили съпоставка с размера на производството в последващи периоди. Проблемът идва от там, че икономиката през 1988 г. и тази, която имаме в наши дни, е с коренно различна структура. Огромна част от добавената стойност на сегашната българска икономика се генерира в сектора на услугите и когато правим директни сравнения между два несъпоставими периода, се получават едни апокалиптични сравнения", коментира Алексиев.

По думите му, ако направим обратното сравнение - между важните за българската икономика днес продукти и производството им през 1988 г. ще стигнем до извода, че сега сме много по-развити. Последното е факт, но за него може да се съди по съвсем други показателни, а не по това например колко грамофона сме произвели днес и колко преди 30 години. 

"Това, което липсва като констатация в доклада на БАН, е основното - че сблъсъка с пазарната конкуренция след промените показа, че специализираната тясно в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) българска икономика и български производства не са достатъчно конкурентоспособни, качествени и достъпни, за да спечелят не само джоба на европейския, но и на българския потребител", коментира икономистът. 

Вижте повече във видеото. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 6 месеца
Днес България страда заради кретено-масоно капиталистите и политическата класа, които за последните 30 години се разбиха да крадат, а отвсякъде изтормозената средна класа, която в БГ така и не може да се утвърди, да запълва дупките от злоупотребите. 2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, ако вярвате в друго, сте напълно неадекватни на реалната ситуация, в която се намира страната.
2
 
2
 
1
преди 6 месеца
Българската академия на науките (БАН) реално не зачита вредното влияние от въведената парична единица.
С това поведение БАН няма възможност за верни изводи за устойчиво държавно развитие.
Днес България страда от поведението на БАН.

Още от Bloomberg TV
Темповете на растеж на IT сектора са добри, посочи експерт