Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Явор Алексиев: Трябва да се внимава какви данни се използват за анализ на икономиката

Има ли пропуски в доклада на БАН "Пътят към ЕС и равносметка от първите 10 години"?

гледано: 2150   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Сравнението само на обеми на производство на отделни стоки в различни периоди в развитието на икономиката е много подвеждащо. Това каза Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria. Според него е много важно какво се крие зад тези обеми и какъв е източникът на богатството в една икономика.

Гостът коментира годишния доклад за икономическо развитие и политики в България на БАН с фокус "Пътят към ЕС и равносметка от първите 10 години".  

Годишният доклад на БАН е един далеч нелишен от аналитични достойнства документ, каза Алексиев. По думите му основният проблем, който се откроява с аналитичния подход, е в основната тема на доклада - европейският път на България и оценка на първите 10 години. 

Още по темата

"Това, което колегите са направили, е да разгледат статистическите годишници от  1989 г. с данни от 1988 г. Там, в началото на тези годишници, има едни таблици "Важни за България продукти" и те са взели тези таблици, извадили са продуктите и са направили съпоставка с размера на производството в последващи периоди. Проблемът идва от там, че икономиката през 1988 г. и тази, която имаме в наши дни, е с коренно различна структура. Огромна част от добавената стойност на сегашната българска икономика се генерира в сектора на услугите и когато правим директни сравнения между два несъпоставими периода, се получават едни апокалиптични сравнения", коментира Алексиев.

По думите му, ако направим обратното сравнение - между важните за българската икономика днес продукти и производството им през 1988 г. ще стигнем до извода, че сега сме много по-развити. Последното е факт, но за него може да се съди по съвсем други показателни, а не по това например колко грамофона сме произвели днес и колко преди 30 години. 

"Това, което липсва като констатация в доклада на БАН, е основното - че сблъсъка с пазарната конкуренция след промените показа, че специализираната тясно в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) българска икономика и български производства не са достатъчно конкурентоспособни, качествени и достъпни, за да спечелят не само джоба на европейския, но и на българския потребител", коментира икономистът. 

Вижте повече във видеото. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 година
Днес България страда заради кретено-масоно капиталистите и политическата класа, които за последните 30 години се разбиха да крадат, а отвсякъде изтормозената средна класа, която в БГ така и не може да се утвърди, да запълва дупките от злоупотребите. 2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, ако вярвате в друго, сте напълно неадекватни на реалната ситуация, в която се намира страната.
2
 
2
 
1
преди 1 година
Българската академия на науките (БАН) реално не зачита вредното влияние от въведената парична единица.
С това поведение БАН няма възможност за верни изводи за устойчиво държавно развитие.
Днес България страда от поведението на БАН.

Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка