IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България може да стане по.привлекателна за японски инвестиции?

Murata Engineering търси партньори, които да предложат идеи как електронните им компоненти да влязат в производство, посочи Никола Зикатанов от АИКБ

16:27 | 06.02.20 г. 1
Как България може да стане по.привлекателна за японски инвестиции?

Положителната оценка на Никола Зикатанов идва след провеждането на Българо-японски икономически форум под егидата на президента Румен Радев и японското посолство, в което участие са взели 15 от най-големите японски компании.

„Общият годишен оборот на компаниите, които бяха на форума е над 300 млрд. евро. За сравнение БВП на България е малко над 50 млрд. евро“

Политиците вече дадоха зелена светлина след двустранните посещения на държавни ръководители, а сега е време бизнесът да действа“, обясни още Никола Зикатанов.

По думите на заместник-председателя на АИКБ България и Япония имат традиционни връзки, но ние почти не присъстваме на картата на японските инвестиции в ЕС. Търговските ни връзки се равняват на 200 млн. евро годишно, което обхваща традиционни български продукти като розово масло и закваска за кисело мляко, вино.

„Сред проблемите, с които се сблъскват японските инвеститори при желание да стъпят в Европа, са човешкият ресурс и издаването на работни визи“, коментира  Никола Зикатанов.

Той съобщи, че компанията Murata Engineering с годишен оборот от 18 млрд. евро, която произвежда компоненти за електроника, иска да инвестира в България.

“Иска да намери тук партньори, младежи, които да предложат идеи как техните компоненти да влязат в продукти, които са на съвременно ниво“, каза заместник-председателят на АИКБ.

По думите му ръководството на компанията вече се е срещнало с декана на Техническия университет в София, за да се организира състезание, на което да се предложат идеи, които да бъдат откупени и внедрени в производство.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
КАто назначим Митко Каратиста и Пешо Сумиста за аташе и консул !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още