IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Няма как бюджетът да покрие всички потенциални загуби

Абсурдно е да се поддържа на изкуствено дишане бизнес, който генерира между 6 и 8 млрд. лв. приходи годишно, твърди икономистът

13:59 | 17.03.20 г.
Лъчезар Богданов: Няма как бюджетът да покрие всички потенциални загуби

Идеята, че държавата с бюджетен ресурс може да компенсира всички пропуснати ползи от това, че икономиката и светът не са същите, каквито бяха миналата година, е неизпълнима. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Лъчезар Богданов.  

“Опитът да се поддържа на изкуствено дишане бизнес, който генерира между 6 и 8 млрд. лв. приходи годишно, е доста абсурден”, коментира Богданов по отношение на туристическия сектор. 

Според него някои обекти могат да не отварят, като за тях сезонът ще е пропуснат, което по същество не е прецедент.

“Подкрепа може да се мисли за тези, които имат инвестиционни кредити”, добави гостът. По думите на икономиста основните сценарии за момента са зависими от това с каква скорост ще бъде преодоляна здравната криза. “Не знаем доколко мерките ще дадат резултат, доколко ще се разпространи заразата”, заяви той.

“Има няколко сценария - единият е за кратък и дълбок шок за стопанската активност, след което икономиката ще се възстанови. Така цената ще бъде предимно финансова”, обясни икономистът.

“По-лошият вариант е за продължителност на мерките и ограниченията и промени в т.нар. глобалната стопанска интеграция”, добави Богданов. “Това е криза с отворен край.. Не знаем кога ще приключи тя. Това е здравен проблем, който може да се влоши”, уточни гостът. Експертът отбеляза, че няма как да се избегне ударът за бизнеса.

“Оттук насетне каквито и мерки да има, те няма как да изтрият загубата. Тя може да се преразпредели през фиска на всяка страна. На този етап разумният подход е да се прилагат целенасочени мерки, които облекчават пряко засегнатите”, смята Богданов. Той добави, че те трябва да са насочени към съхранение на това, което трябва по-късно да започне да се възстановява - икономиката.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още