Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Лъчезар Богданов: Няма как бюджетът да покрие всички потенциални загуби

Абсурдно е да се поддържа на изкуствено дишане бизнес, който генерира между 6 и 8 млрд. лв. приходи годишно, твърди икономистът

гледано: 1522   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Идеята, че държавата с бюджетен ресурс може да компенсира всички пропуснати ползи от това, че икономиката и светът не са същите, каквито бяха миналата година, е неизпълнима. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Лъчезар Богданов.  

“Опитът да се поддържа на изкуствено дишане бизнес, който генерира между 6 и 8 млрд. лв. приходи годишно, е доста абсурден”, коментира Богданов по отношение на туристическия сектор. 

Още по темата

Според него някои обекти могат да не отварят, като за тях сезонът ще е пропуснат, което по същество не е прецедент.

“Подкрепа може да се мисли за тези, които имат инвестиционни кредити”, добави гостът. По думите на икономиста основните сценарии за момента са зависими от това с каква скорост ще бъде преодоляна здравната криза. “Не знаем доколко мерките ще дадат резултат, доколко ще се разпространи заразата”, заяви той.

“Има няколко сценария - единият е за кратък и дълбок шок за стопанската активност, след което икономиката ще се възстанови. Така цената ще бъде предимно финансова”, обясни икономистът.

“По-лошият вариант е за продължителност на мерките и ограниченията и промени в т.нар. глобалната стопанска интеграция”, добави Богданов. “Това е криза с отворен край.. Не знаем кога ще приключи тя. Това е здравен проблем, който може да се влоши”, уточни гостът. Експертът отбеляза, че няма как да се избегне ударът за бизнеса.

“Оттук насетне каквито и мерки да има, те няма как да изтрият загубата. Тя може да се преразпредели през фиска на всяка страна. На този етап разумният подход е да се прилагат целенасочени мерки, които облекчават пряко засегнатите”, смята Богданов. Той добави, че те трябва да са насочени към съхранение на това, което трябва по-късно да започне да се възстановява - икономиката.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Митко Василев: Много малко фирми не очакват спад в приходите