Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Може ли българската икономика да извлече ползи от коронакризата?

Относителното добро представяне на българската икономика се дължи на повишаването на износа спрямо вноса, казва журналистът Димитър Събев

гледано: 4189   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Даниите за брутния вътрешен продукт на България през второто тримесечие, който отчита 8,2-процентен спад на годишна база и 9,8-процентен спад на тримесечна, поставят страната ни близо до Чехия, Литва и Латвия на европейско ниво, което не изглежда никак лошо. Това каза Димитър Събев, икономически журналист, в предаването “Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Събев относително доброто представяне на българската икономика се дължи на повишаването на износа спрямо вноса.

“За първи път от доста години нетният търговски баланс не отнема от БВП, а добавя. Експресните данни показват, че 600 милиона лева е тръговският излишък за второто тримесечие, това не се е случвало у нас от много време”, посочи гостът.

Според него това до голяма степен се дължи на поевтиняването на енергоресурсите, нa петрола.

“Огромния внос, като стойност, който България имаше от Русия в сферата и влошаваше търговското салдо, се обърна и това помага на брутния вътрешен продукт и на икономиката”, коментира Събев.

Той изтъкна, че това е показателно за зависимостта на България от вноса на горива и нейната ниска енергийна ефективност.

“Оказва се, че тази зависимост е като един “камък на шията”. Колкото по-бързо прегърнем бъдещето и се ориентираме към новите форми на енергия, толкова по-добре ще изглежда икономиката ни”, коментира журналистът.

По негови думи другата причина за по-слабия спад на БВП у нас в сравнение със страни като Италия и Испания, е фактът, че при обемите на износа на някои продукти не се отчитат понижения - например при храните.

“Всичко това показва, че българската икономика успява да намира ползи от цялата тази ситуация”.

Събев коментира и мерките на правителството срещу коронакризата, както и каква част от предоставяните средства стигат до реалния бизнес.

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 месец
напрао сме на жива далавера ... кога ше е втората вълна ?! : )))

Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения