IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото поколение фондове - с повече частни капитали и по-малко държавно участие

За дялово финансиране на стартъпи ще привлечем водещи световни консултанти, които да работят с нашите компании, посочи Макс Гурвиц, партньор във Витоша Венчър Партнърс

16:41 | 24.06.20 г.
Новото поколение фондове - с повече частни капитали и по-малко държавно участие

"Фондовете са предназначени, за да се дава подкрепа на нови компании там, където я няма от частните пазари още, защото е рисково. Също така фондовете са предназначени, за да се изгради пазар на частни инвестиции", напомни той.

Макс Гурвиц изрази надежда, че следващите фондове ще са с по-малко държавно участие и повече частни капитали.

"Нашата цел е да допринесем за привличането на водещи експерти у нас от Силициевата долина, Ню Йорк и Лондон, които да работят тук с нашите компании", посочи инвеститорът.

"Ние участваме като дялови инвеститори. Затова не може да разчитаме на връщане на един заем. Влизайки с малко участие в компанията, при излизане от нея тя трябва да е в пъти по-стойностна, за да се оправдае поетият риск. Това е моделът, който Фондът на фондовете прокарва", обясни Макс Гурвиц и отбеляза, че обикновено фокусът е насочен към дигитални продукти.

Можете да видите целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още