IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Има натрупване на фискални проблеми, които не са разрешени

Говоренето на Драги за преразглеждане на фискалните правила е опасно, твърди икономистът от ИПИ

12:26 | 01.10.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има натрупване на фискални проблеми, които не са разрешени. Поради това несигурността е огромна, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

Коментарът му бе по повод обстановката в строителния сектор в България. Според икономиста обстановката в момента е по-различна отколкото беше през 2008 г. „Тогава балонът беше видим навсякъде. Сега бумът е на определени места, където има ръст на търсенето и броя на жителите. Има бум в кредитирането на жилищата“, обясни Ганев. 

Според него е възможно да има корекция в цените, но тя би се случила в условия на криза.

"Към момента може да видим успокояване, но не се очаква сериозен спад. Много хора казват, че проблемите от кризата през 2008 г. не са решени. Голяма част от държавите се пребориха с дефицита, но не и с дълга", обясни Ганев. Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги също акцентира върху неразрешените проблеми от преди 10 години, припомни още икономистът.

"Драги говори за преразглеждане на фискалните правила. Според мен това е доста опасно, тъй като централният банкер не трябва да се меси работата на министрите на финансите“, обясни още Ганев.

Вижте част от участието му краткото видео, а целия разговор може да проследите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Попринцип съм съгласен, че има голям риск от балон и всичко изписано по-долу от коментарите. Доказателство е 2008-2010, когато има около 30% надолу на имотите в София. Но има и друга страна на нещата. Крас, ти даваш линкове с цени на имоти, които разгледах. Не знам испански и не съм превеждал в детайли, но от снимките и останалите параметри, които се разбират искам да кажа следното:1. Населеното място, в което се продава имота определя огромна част от цената. Ти гледаш само квадратурата и държавата и правиш заключение. По същата логика можеш да видиш цените в България в някой малък град или откъснато село.2. Типа имат - има ваканционни (близо до море, планина, кой каквото обича), които в България са доста по-евтини от средното в София. Тук става дума за имот, в който живееш.2.1. Имоти с "екстри" - в такива имоти, в които има басейн, големи общи части и красоти имаш такси от сорта на 200-500 евро на месец, в зависимост от квадратурата ти за поддръжка. Това важи и за България и за чужбина. Еми мерси, това е една голяма измама за мен! То, като събереш всичките пари за годината на куп + другите ти разходи за имота, ами то можеш да си ходиш където си искаш и да си почиваш идеално за тези пари.3. Качество на строителството - в една част от линковете става дума за някакви "дупки" или пък много стари имоти. Те пак струват пари и в тях може да се живее, но разликата е огромна и е нормално да е така. В момента купувам имот и има много неща които си струват - таван 3 метра, всеки материал и друга екстра е 10 пъти по-добър от това, което е в стар имот - дограма, прозорци, изолация, качество на тухлите, коридор в блока, асансьор, връзка към интернет, индивидуални партида за парно и топла вода, подземни гаражи и т.н., мога да продължа да изброявам още много. Всичко това оскъпява един имот и то страшно много. Разбира се, има ново строителство, което е с висока цена или стари панели с висока цена, които не отговарят на цената си, но има и страшно много места в София, които се строят качествено, хубави са и си струват парите към момента, даже и да стане криза.4. Местоположение и комуникация - това дали мястото ти за живеене е близо до метро, у-ща, градини, друг важен транспор и същевременно далече от шумни булеварди и т.н. има също огромно значение в цената. За много от тези места в линковете, това смятам, че не е така.Пиша всички тези неща, точно защото купувам имот в момента и споделям опита си. Дано е полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Какво не разбираш? Перат / усвояват се едни пари, после фалират една ключова банка, която повлича крак за индустрията и после цялото стадото ще гледа как шепа хитреци се измъкват с частните си самолети от България. Може и да махат даже след тях по-глупавите хитреци, само че панически....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВО КУПУВАТЕ за 30 хиляди евро във ВАЛЕНСИЯ:https://***.idealista.com/inmueble/84915926/ИЛИ ПЪК ТОВА ТОВА за 36 хиляди евро в това кътче от рая:https://***.idealista.com/inmueble/38567423/КЪДЕ СА ЦЕНИТЕ В ИСПАНИЯ , КЪДЕ СА У НАС ?!!!!НЕ РАЗБИРАМ КАКВИ СА ТЕЗИ *** КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАЛИВАТ ПАРИ В ИЗКОПИ И ЖИЛИЩА НА ЧЕРТЕЖ. ВСЪШНОСТ ТЕ СА КАТО САМОЛЕТИТЕ ЗА КОИТО ПЛАТИХМЕ ЕДНИ МИЛИАРДИ И Я ГИ ПОЛУЧИМ , Я НЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
"Двоен връх" в кредитирането . Това също е интересно 2 пъти по- висок % кредитиране спрямо 2008 г. Ама кой да спомене , че вече няколко показатела са в пъти по- лоши от 2008 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Да не се забравя и факта, че специално в София по официални данни има около 25% НЕобитаеми жилища и такъв ръст на цените е логически необясним, ако не е изкуствен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Има бум в кредитирането на жилищата, обясни Ганев. ---"Двоен връх" спрямо 2008 г. И това има логично психологическо обяснение - тези лихвари, които влязоха зле (на върха) през 2008 г, раздавайки съвсем съзнателно напълно НЕвъзвращаеми, НЕизплащаеми и НЕпродавеми апартаментчета, след спада, подпряха отдолу цените и влязоха наново от ниска кота, за да се усреднят и да компенсират загубите от 2008. И ето ти - "двоен връх"!"Ипотеката" е коварен инструмент, с който офцете да бъдат държани изкъсо и задълго на каишка, работейки двойно и тройно (в сравнение с това, което биха работили, ако не бяха на каишка), т.е. харчейки двойно и тройно повече Енергия за чуждо ползване!Но всичко рано или късно има Край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
крас
преди 4 години
КОГАТО ЦЕНИТЕ ГОВОРЯТ И МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ. ВИЖТЕ ЦЕНИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В ИСПАНИЯ И ГИ СРАВНЕТЕ С НАШИТЕ:https://***.idealista.com/inmueble/84915926/https://***.idealista.com/inmueble/86958887/https://***.idealista.com/inmueble/857925/У НАС СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН Е НАДУТ ДО ПРЪСВАНЕ.ДЪРЖИ СЕ ВСЕ ОЩЕ НА НЯКОИ ***, КОИТО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ ИНВЕСТИРАТ В НЕЩО КОЕТО ЗА В БЪДЕЩЕ ЩЕ ИМ НОСИ САМО ВИСОКИ МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Много точно - едно време строителството беше по черноморието , по зимните курорти , по малките градове ................ навсякъде . Сега същото по обем строителство се е скупчило в няколкото големи града . Как мислите , кое е по- опасно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още