IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При Apple усещането на потребителите взема превес над хардуера

Компанията единствена предлага софтуер, хардуер и услуги, обединени в едно, твърдят експерти

09:45 | 22.09.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ценовата стратегия ни изненада. Телефоните са малко по-евтини, а също и услугите, които предложиха – абонаментите за Arcade и TV+ са на направо ниска цена. Наистина всяка година Apple вадят по-бърз и по-добър телефон, но като че ли тази година акцентът беше върху услугите. В това, което показаха, имаше много иновации, макар и не всички да са с WOW-ефект, но са важни за усещането на потребителя, когато работи с тези устройства.

Освен това и технологиите в днешно време и в този си вид стигнаха някакъв лимит, каза Христо Нейков, сервизен мениджър в OPA SOLUTIONS в предаването Update с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria.

Иновациите вече нямат WOW-ефекта, просто защото очакванията често са още по-големи, но в крайна сметка имаме телефон с три камери, с който получаваме готова снимка, а цялата иновация зад този процес остава скрита. iPhone е бизнес телефонът, който наследи Blackberry, и въпреки голямата конкуренция удържа тази позиция, добави Стоян Попов, търговски мениджър в OPA SOLUTIONS.

Само Apple предлагат трите неща, обединени в едно – хардуер, софтуер и услуги. Устройствата са лесни за управление от IT-отделите, много са сигурни и имат всички необходими бизнес функции. Apple не поставят в телефоните си иновации, за които не са сигурни. Добър пример за това е лицевото разпознаване. Има го отдавна в телефони на други производители, Apple го анонсираха с модела Х, наистина работещо без проблеми, добави той.

Според Нейков Apple дава решения за професионални потребители и то във всяка област – творчество, медицина, бизнес и т.н. - тези хора нямат нужда от рискове, а от нещо сигурно, което работи. За 5G вероятно разчитат технологията да стане стабилна, а и не навсякъде има такова покритие в момента.

"iPhone идва с доста сериозен живот – 4 години пълна поддръжка от Apple, извън сервизната. Получавате гаранция за телефон, който може да поддържа последната операционна система през целия си жизнен цикъл, което не е никак малко. Apple имат три модела на телефона си, но с тях те държат огромен процент от пазара. Тези устройства могат да са с последната OS, и те веднага се обновяват", заяви Попов.

Устройствата на Apple са актуални няколко години след покупката и хората се привързват към тях. Като начин да увеличат портфoлиото имат и абонаментни услуги като Arcade и TV+, добави Нейков.

"Вече не е достатъчно да вадите само хардуер, важно е и потребителското усещане" , заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ivs
преди 4 години
Ако мислиш извън пределите на България ще се увериш, че хората ползват продуктите на епъл пълноценно, нямат нужда от хакване, буутване и теглене на торени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Semi
преди 4 години
За телефоните им не знам, но таблетите им с без конкуренция като съотношение цена/качество. казвам го като човек с 5 таблета. Имам 2 стари Apple - от 2010 и 2014. Още работят прекрасно и вършат работата, за която се използват. Двата Андроида ги изхвърлих за около 1-1.5 г. 13" Леново почна да издържа само ден, и да се пали когато пожелае. Преди 8 месеца си купих за 2500 лева 12.3" Microsoft Surface Pro в пакет с клавиатура. Подлъгах се по ревютата и цената - мислех, че ще е супер. Батериятс издържа максимум 2 дни, чувствителността на екрана му е в пъти по-лоша от Apple 4 /2014 г. Забравих да кажа, че Apple 4 не е рестартиран с години и реагира много по-"мазно" на движения. Знаете сами Windows как си се самоизключва най-редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
xapoznai
преди 4 години
Общо взето въпреки, че са най-скъпи далеч не са с най-много опции, нито най-добри и въобще освен в цената в друго не са "най". Все още кретат на стара слава, но едва ли ще се задържат още дълго там... Колкото до таргет групата тя е ясна - искам да имам най-скъпото дори да ползвам 5% от функционалността му.П.С. тук искам да добавя, че нямам идея дали ги осъдиха за забавянето на телефоните след година ползване, но едва ли ще прекратят практиката. Та за тия булшити с 6 годишната поддръжка на всички трябва да им е ясно, че след 3 години телефона става алтернативен на китайски среден клас от 300 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
не се коси излишно , този телефон не е за хора с връх в желанията голф тройка с газова уредба :))) ... има друга таргет група и там е номер едно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Ivan N.
преди 4 години
И все пак за тези пари в България можеш да си купиш Голф3, да му сложиш газ и всяка година, в продължение на 4 г., да си купуваш нов андроид телефон от по-нисък клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още