Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

С. Иванов: Имотите в София са по-евтини от Белград, Букурещ, Скопие

Много трябва да се внимава по отношение на разрешенията за строеж, смята изпълнителният директор на "Явлена"

гледано: 3658   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Българинът инвестира в северната част на Гърция масово. Цените у нас са по-ниски от тези в балканските държави, а цените в столицата са по-ниски в сравнение със Скопие, Белград, Букурещ. Това каза Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Много трябва да се внимава по отношение на разрешенията за строеж, посочи той. 

По думите му пазарът на недвижими имоти у нас е добър. 

"Има малко успокояване в последните три месеца - в рамките на 3% до 5% се наблюдава задържане на инвестиционния интерес, а купувачите увеличават времето си за избор", каза Иванов. 

Данните сочат, че 28 232 са всички сделки в София през 2019 г. "Ръстът на сделките в София спрямо 2018 година е 5.14%. В страната сделките намаляват с 1%", обясни изпълнителният директор на "Явлена". 

"Инвестиционният интерес е към столицата, заплатите растат в София, търсенето е в София или както казват хората от страната "парите са в София", каза той. 

Експертът посочи, че при ипотеките има спад от 13% в София, а общо за страната спадът е 26%. Част от обяснението - "през 2017 и 2018 година са се обновили ипотеките, направени 2006-2008 година". 

Т.нар. "достъпност" измерва с колко средни работни заплати може да се купи 1 кв.м. и тя показва, че у нас с 1.42 заплати може да се вземе 1 квадратен метър. 

"2019 година в София имаме 1237 евро за кв.м. жилищна площ, а средната заплата е 871 евро", каза изпълнителният директор на "Явлена".  

По думите му в столицата, за двустаен и тристаен апартамент, цените за наем са между 350 и 450 евро. 

Иванов коментира и това, че политическо решение замразява наемите в Берлин за 5 години.

"Пазарът в Германия е много социален, предлагали са ми сгради за 200-300 000 евро преди десетина години, но там се работи трудно по отношение на регулатора за наемни отношения. При нас имаме свободен пазар и свободни наемни отношения", посочи той. 

Той даде пример с това, че цените на имотите около гробища в Германия са високи, обратно на тези у нас. "Причината е, че там отношението към парка, зеленината е по-различно", коментира той. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
10
 
13
nikolovnn до: studioaa
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Чудих се дали някой ще я спомене тази "велика" достъпност. Напоследък тя е любима тема на доста от брокерите.
Дано хората се замислят, че освен така направената сметка, трябва да отделят средства и за съвсем обикновенни нужди (като храна на месец например).
Честно казано съм учуден от гостът, който в последните си две интервюта едва ли не твърдеше, че цените ще имат лека корекция, че така не може вечно... явно нещо го е накарало да си промени мнението (може би малкото клиенти в началото на годината?!)
0
 
16
 
12
Yanis83 до: studioaa
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Стига разваля хубавата статия със сметки и факти.
1
 
28
 
11
преди 9 месеца
Т.нар. "достъпност" измерва с колко средни работни заплати може да се купи 1 кв.м. и тя показва, че у нас с 1.42 заплати може да се вземе 1 квадратен метър.

Тази сметка е категорична лъжа, защото на практика се сравняват цена без ДДС на новото строителство т.е +20% и брутен месечен доход, нетният -30% за средно-статистическия човек. Освен това всички знаем, че в България 1 км.в всъщност е 0.7 кв.м. по света. Ако вземем в предвид, че 1 км.м струва 1237 евро след корекция на данъци и площ цената скача на цели 2100 евро. А заплатата от 800 евро, реално е 560 евро разполагаем доход или 4 заплати купуват 1 кв.м., а не 1.42 както се твърди.
1
 
23
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пътувайки по магистралата преди 3-4 дни изпреварих "камион клетка" пълен с живи бройлери пътуващи към кланицата. Клетката беше с малки килиики, много приличаше на сграда тип "ново строителство",а бройлерите бяха почти като,редови български кандидат-граждани.Горе-долу към едно и също място пътуват.Разликата е,че едните не са се набутали доброволно в клетката.
2
 
21
 
9
преди 9 месеца
Това, което наблюдаваме у нас не е ръст на цените на имотите, а огромна обезценка на еврото... Щом даже в кочин@ като София са ти нужни 200-300 хил. евро за да купиш нещо нормално разбираш за какво става въпрос най-вече колко купува 1 евро. Едно просто сравнение еврото се обменяше 1.60$ когато САЩ имаше 8 трилиона $ държавен дълг, а сега щатския дълг гони 30 трилиона $, а еврото се обменя само за 1.10$.

Още от Bloomberg TV
Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?