IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щерю Ножаров: Реформите през 2021 г. трябва да са насочени към икономиката

Въвеждането на програмно бюджетиране в съдебната система би било положително, но е много закъсняло, твърди икономистът

10:16 | 05.01.21 г.
Щерю Ножаров: Реформите през 2021 г. трябва да са насочени към икономиката

Реформите, които държавата ще трябва да направи през 2021 г., са с фокус върху икономиката. Акцентите са два - единият е образованието, където промените са свързани най-вече с иновациите и прехода към дигитална икономика, а другият е реформата в съдебната система, която е свързана с бизнес средата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в УНСС.

“Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок иконимически растеж”, изтъкна Ножаров.

Той коментира и конкретни реформи, които се обсъждат, включително възможността за прекрояване на съдебната карта и предложението за въвеждане на индивидуална конституционна жалба - част от проекта за нова Kонституция. 

“Това е нещо хубаво и важно, което не трябва да бъде “погребвано” с проекта за основния закон“, изтъкна Ножаров.

Според него въвеждането на програмно бюджетиране в съдебната система би било положително, но е много закъсняло.
“Ние сме на четвърто място в Европейския съюз по брой съдии на 100 хиляди души, системата е добре финансирана и обезпечена откъм човешки ресурси, но ефективността й е твърде спорна”, каза гостът.

“Следващото важно нещо, което би следвало да се въведе, е т.нар. електронно правосъдие - самостоятелно и по дистанционен път да се извършват процесуални действия”, обясни Ножаров. 

“При едно скоростно правосъдие, особено по търговски дела и дела, свързани със собственост, ще успеем да привлечем, успоредно с ниските данъци, много повече чуждестранни инвеститори”, подчерта той.

По отношение на образователната система гостът изтъкна необходимостта от коренна промяна за получаване на научните степени и длъжности, която да съответства на международните стандарти.

Вижте целия разговор във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още