Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Висшето транспортно училище ще организира кариерни срещи с бизнеса

Фирмите предоставят на студентите стаж и професионална квалификация, като ги мотивират да се образоват, посочи ректорът на ВТУ проф. д-р инж. Даниела Тодорова

гледано: 3025   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" организира среща на лицензираните железопътни превозвачи на 19 февруари. Тя е провокирана от нуждата на транспортния сектор от професионалисти: машинисти, стрелочници, ревизор вагони, а всички тези компетенции са заложени в учебните планове и специалности за студентите на училището. Това съобщи  проф. д-р инж. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Срещата на бизнеса с образованието е постоянен процес, от създаването на учебните планове в училището, което подготвя транспортни кадри, до провеждането на стажовете на обучените студенти и реализацията им в професиите, стана ясно от коментара на проф. Тодорова.

"Железопътният транспорт освен услугите на БДЖ включва и тези на Метрополитена, стабилна компания, осигуряваща качествена услуга, но в нея също има недостиг на машинисти въпреки по-добрите условия, които се предлагат в сравнение с останалите конкуренти", каза още професорът. Тя добави, че организираните от образователната институция специализирани курсове за машинисти се радват на голяма активност, като работодателите и транспортните компании изпращат своите заявки за обучение на машинисти, след което се сформират курсове, където обучението е на високо ниво.

Проф.Тодорова е категорична, че всички иновации на пазара се прилагат веднага в обучението, като различните партньорски фирми предлагат условията си за професионална квалификация и реални стажове по време на процеса на обучение.

Тя допълни, че учебното заведение често прави срещи с партньорски фирми, които представят на студентите различните възможности за стаж, развитие и професионална квалификация, като ги мотивират да се образоват, тъй като стажовете се провеждат в реална среда. Тя добави, че заплащането в сектора не е ниско, а се числи към средната заплата за страната.

"Изложението "Транс тренд 2019", което ще се проведе на 16 и 17 април, събира транспортните фирми на територията на ВТУ, които във формата на панаир и с презентации показват всичко, което се случва в транспортния сектор от тяхна гледна точка и съответно – перспективите за развитие. Всяка година то привлича много компании и те излагат нови модели на автомобили, нови вагони, електромобили и хибридни модели, представят презентационно компаниите си, а това е начин студентите да изберат партньор за бъдещото си кариерно развитие", информира проф. Тодорова.

Изпълнява ли се държавната пъръчка във ВТУ? Какви кадри подготвя висшето училище? В кои дръжави признават сертификата на ВТУ?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?