IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо венецуелският боливар скоро ще има само колекционерска стойност

В индекса на Bloomberg за най-висока инфлация и безработица в челните места попадат Турция и Гърция, посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика

21:09 | 22.04.19 г.
Защо венецуелският боливар скоро ще има само колекционерска стойност

Много вероятно е след края на кризата във Венецуела да се премине към една изцяло нова валута, а стойността на боливара да остане само колекционерска. Това коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той направи коментара си по повод данните на Bloomberg Misery Index, отчитащ инфлацията и безработицата в различни страни, според който комбинацията от двата показателя във Венецуела достигна 930000 процента към края на 2018 г. 

"Трябва да имаме предвид, че от един момент нататък точното число на инфлацията няма значение. Венецуелският боливар е загубил своята стойност до такава степен, че на практика с него вече не може да се купи нищо. Още повече, че обезценяването на валутата би имало значение, ако населението имаше достъп до стоки – там обаче вече има съществена липса на храни и медикаменти", посочи Николов.

Икономистът коментира и факта, че в индекса на Bloomberg за най-висока инфлация и безработица в челните места попадат две съседни на България страни – Турция и Гърция. Той отбеляза, че една от основните причини за водещото място на Турция е обезценяването на лирата, на което станахме свидетели през 2018 г., което увеличи инфлацията.

„В Гърция има един по-сериозен структурен проблем, защото безработицата там е на много високи нива. Донякъде ние дори спечелихме от това положение, защото много бизнеси потърсиха работна ръка в България“, твърди икономистът.

Като една от най-стабилните държави по тези показатели Николов определи Швейцария.

„Според данните на Bloomberg най-ниска безработица и инфлация се отчитат в Тайланд, но страната е много особен казус, тъй като тя подхожда по друг начин при измерването на безработицата, така че не може да се каже дали информацията е реална. Страна с добри показатели в това отношение е и Япония, като обаче там има други проблеми, отбеляза икономистът. – Япония е една силно застаряваща държава с огромен дълг. Очаква се икономиката ѝ да започне все повече да се забавя именно заради демографските проблеми и увеличаващата се тежест на държавния дълг.“

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още