IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте броят на хората, които не плащат здравни вноски

Проблемът е в политиката на управляващите, твърди Пламен Таушанов

09:53 | 05.03.19 г.
Расте броят на хората, които не плащат здравни вноски


Над половин милион българи не плащат здравните си вноски, по данни на Министерството на финансите. Броят на хората, които не желаят да ползват здравната каса, расте всяка година.

В същото време месечната вноска за здравеопазване расте. В момента минималната вноска, която трябва да покриват безработните, които не са на борсата, е 22,40 лв.

"Политиката на правителството е неправилна“, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов. 

Той изтъкна, че през 2008 г. човек можеше да възстанови здравноосигурителните си права за 12 месеца. Сега е необходимо да се платят вноските за 60 месеца назад (когато правата са прекъснати и за последните 36 месеца липсват повече от три вноски, за да бъдат възстановени  правата, трябва да са заплатени всички здравни вноски за последните 60 месеца – бел. р.).

„Здравнонеосигурените в държавата нарастват", допълни Таушанов. Неосигурените за 2017 г. са 718 хиляди граждани, твърди той.

"До голяма степен неплащането на здравни осигуровки е заради нежелание. Свикнали сме, че когато, така или иначе, получаваме достъп до дадена услуга, не е необходимо да плащаме за нея", смята икономистът Стоян Панчев. Той изтъкна, че достъп до лечение не се отказва, когато човек мине през Спешната помощ.

Около 40% от здравно неосигурените се лекуват през спешните портали, останалите 60% влизат в лечебните заведения, когато са болни и общините плащат за тях, каза Пламен Таушанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още