Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ДНСК спря окончателно строителството в свързания с Божков комплекс „Нове хоумс“

Открити са редица нарушения, дружеството ще обжалва заповедта

ДНСК спря окончателно строителството в свързания с Божков комплекс „Нове хоумс“

Снимка: "Нове хоумс"

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на част от строеж на 8 броя сгради от комплекса „Нове Хоумс“ в град София основание чл. 224, ал. 4 от Закона за устройство на територията. Това става ясно от сайта на институцията.

Спирането на строителството е след извършена проверка по документи и на място в изпълнение на разпореждане на ВАП от 08 юни 2020 г., когато началникът на ДНСК и главният архитект на гр. София са сезирани да извършат незабавна такава на законността на реализираното строителство в посочения комплекс, състоящ се от жилищни сгради с цел продажба. 

Още по темата

Проверката на строежа е извършена от служители на ДНСК в присъствието на представители на лицето, упражняващо строителен надзор и на строителя, и по документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) - СО.

При проверките е установено, че в одобрените инвестиционни проекти по част „Архитектура“ липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план (ПУП) едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване съгласно Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Между осем сгради в комплекс „Нове Хоумс“ е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото съгласно положение 1 и 2 на  приложение 2 към чл.81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние – в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.

При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13 юли 2020 г., е констатирано, че строителните и монтажни работи на горецитирания строеж се извършват и не са завършени, за което е изготвен и снимков материал.

По повод на констатациите на ДНСК от компанията „Нове хоумс“ излязоха с позиция миналата седмица, в която заявяват, че строителството на комплекса се извършва при стриктно спазване на одобрените проекти и въз основа на валидно, влязло в сила разрешение за строеж.

Днес на сайта на компанията има съобщение, в което се казва, че дружеството ще упражни правото си на обжалване в 14 дневен срок от съобщаването на заповедта пред Административен съд София – град.

Припомняме още, е строителството на комплекса започна през 2019 г., а разрешението издава главният архитект на София – Здравко Здравков. По информация на bTV вече над 200 са продадените имоти в жилищните сгради в строеж, свързвани с бизнесмена Васил Божков. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

4
 
7
 
4
преди 9 месеца
Ауууу...ами всички инвеститори в имоти на зилену....Какво ще стане с техните топ инвестиции ????
6
 
6
 
3
Zlato до: Solar Power
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Като те нарочи държавата, че не си си платил таксата на когото трябва, няма оправия. Това е положението. То е такова навсякъде. Да не се заблуждаваме, че само в България е много зле.
0
 
13
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ако наистина са нарушени разпоредби, не би ли следвало да има обвинения и срещу хората, които са ги допуснали - главен/районен архитект и т.н., нали за това е цялата предварителна процедура, за да се спазят всички изисквания и ако има проблеми да се отстраняват навреме - преди започването на строежите.
2
 
12
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Еми какво да се каже отново т ъ п а н а р с к а държава .... издава административен акт и после казва,че е невалиден.... Ами защо го издава тогава ? Кой би инвестирал в България при такава система ? Кой ще върне парите на хората сега ? А държавата проблем винаги ще намери я не си си вързал обувките или не си се избръснал ......

Още от България
Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава