IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един британец в търсене на успешната формула за споделени офиси в София

Целта ни е да създадем успешна бизнес общност, в която компаниите обменят идеи и се учат от опита си, казва ръководителят на проекта This Way Джайлс Бланчард

08:30 | 17.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: This Way</em></p>

Снимка: This Way

Британската компания Sterling, която присъства в София от 15 години с два обекта за обслужвани офиси в центъра на града, отвори първото си пространство за съвместна работа в столицата през ноември миналата година. This Way се намира на четвъртия етаж в сграда на улица „Иван Абаджиев“ 2, близо до бул. „Цариградско шосе“, където сред наемателите са технологични и аутсорсинг компании. 

„Дойдох в България през 2003 г. и първото нещо, което трябваше  да направя, бе да намеря офис за собствените си нужди. Разбрах, че тук концепцията за обслужвани офиси, която бях срещал в Хонконг, е непозната и осъзнах, че този бизнес има потенциал. До няколко години България щеше да се присъедини към Европейския съюз и тази перспектива правеше страната привлекателна за инвестиции от големи компании. Така през 2004 г. в партньорство с базирана в Хонконг компания открихме първия обслужван офис в София и България на улица „Съборна“, разказва пред Investor.bg Джайлс Бланчард, който стои зад компанията Sterling.

Първоначално идеята за подобно пространство била посрещната със скептицизъм. „Отвсякъде чувах, че няма да се получи, че хората няма да искат такива офиси, но в крайна сметка начинанието се оказа успешно“, допълва Бланчард.

Сред първите наематели на Sterling на улица „Съборна“ е била чешката енергийната компания ЧЕЗ, следват компании, като Bloomberg, Mastercard, SAAB и други. „Сред първите ни клиенти бяха големи чуждестранни компании от отбранителната и банковата индустрия. Впоследствие бизнесът ни беше припознат от различни индустрии, което разшири портфолиото ни от клиенти – привлякохме корпорации от технологичния и финансовия сектор“, разказва Бланчард.

Четири години след успеха на първото пространство за обслужвани офиси в София Sterling открива втори офис в централния бизнес квартал на Истанбул и привлича компании като Apple, Expedia, Discovery и много други. Клиентите на Sterling остават средно повече от три години. Някои от тях от типа на т. нар. дигитални номади се нуждаят от бюро само за един или дори за половин ден. Най-дългогодишният клиент на компанията пък обитава офис пространството от 14 години. „В Истанбул Apple се помещава в наша сграда от пет години, Expedia е с нас от шест години, а Mastercard – от седем години. Хората обичайно смятат, че ние предлагаме временно пространство за работа, но в действителност за повечето компании това вече не е така. Мнозинството от тях остават за по-дълго време, отколкото са очаквали“, казва Бланчард.

Формулата и у нас явно е печеливша, защото през 2015 г. отваря врати и второто, по-голямо пространство за обслужвани офиси на Sterling в София в Serdika Offices, където компанията предлага още по-големи пространства на наемателите си, различни типове офиси, зона за почивка и networking, зали за срещи.

„С течение на времето  обаче осъзнахме, че пропускаме  различен тип клиенти, които се  нуждаят от по-големи отворени  пространства, повече възможности  за създаване на контакти, от  различен стил на работното  пространство – също толкова  професионално, но все пак следващо  световните тенденции на все  по-спокойна и лежерна обстановка  на работното място. Така се  появи идеята за бранда This Way, по чието развитие работихме около осем месеца, а в основата й стои нашето мото – Coworking. Seriously“, разказва Бланчард. This This

Обектът разполага с 2100 кв. м отворени офис пространства, самостоятелни офиси, заседателни зали, пространства за организиране на събития, както и за презентации, неформални срещи или просто за почивка, като особено внимание е обърнато на зеленината, енергийната ефективност и качествените мебели, за чиято изработка са използвани местни материали.

„Фокусът тук е върху по-спокойния  начин на работа, възможностите  за обитателите да изграждат  контакти. Тук търсим баланса  между работата и личния живот. Разполагаме с по-голямо споделено  пространство, в което хората  могат да наемат бюра за  един ден, една седмица или  една година. Предлагаме също  възможности за наемане на  бюра за цял екип и самостоятелни  офиси. Пространствата за работа  тук са разнообразни – малки  заседателни зали, кабинки за телефонни  разговори, зали за срещи“, казва  Бланчард.

Локацията на This Way е избрана, след като собственикът на сградата се свързва със Sterling.

Според Бланчард отношението към обслужваните офиси и споделените пространства за работа в София се променя. „Строителни компании се свързват с нас непрекъснато с предложения за създаване на нови проекти. Много традиционни компании също се обръщат към собственика на офис сградата си с желание да обособи пространства за съвместна работа“, казва Бланчард. This This

Неотдавнашно проучване във Великобритания установи, че coworking пространствата повишават цената на квадратен метър на офис сградите. Това кара много собственици на офиси да правят отстъпки на оператори на подобни пространства, като в същото време компенсират с по-високи наеми на останалите площи в сградата.

Клиентите на компанията This Way държат на качествените работни пространства, доброто обслужване, добрата интернет връзка и все повече изискват да работят на едно място със сходни компании с близък до техния начин на мислене, за да обменят идеи и опит. „В This Way полагаме особени усилия за създаване на общност. Имаме, например, приложение, в което всеки член на пространството може да се среща с други членове, да организират социални или професионални събития“, разказва Бланчард. This This

Според него приоритетите на новото поколение служители по отношение на работата се променят коренно и той подкрепя твърдението си с неотдавнашно проучване във Великобритания сред наскоро завършили студенти, които поставят на първо място сред изискванията си в търсенето на работа средата в офиса. Едва на второ и трето място са перспективите за кариерно развитие и заплащането. „Когато аз започвах работа, приоритет номер едно, две и три беше заплащането. За младите служители обаче е все по-важно в каква среда работят и какви са колегите им. Възможностите за обмен на идеи между стартиращи компании и по-големи корпорации, които са обитатели на пространството, също са от съществено значение”, казва Бланчард.

Предприемачът вярва в доброто бъдеще на пазара на пространства за съвместна работа в София и вече обмисля нов проект в столицата, като в същото време поглежда и към други големи европейски градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още