Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Камарата на архитектите: Искаме прозрачен конкурс за площад „Света Неделя”

Организацията настоява за нова процедура с международно участие, която да не фаворизира икономически силните фирми

Камарата на архитектите: Искаме прозрачен конкурс за площад „Света Неделя”

Снимка: Архив БТА

За опасност от нов голям градоустройствен скандал в София предупреди в отворено писмо Камарата на архитектите в България (КАБ). Браншовата организация призова кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на Столична община Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за нова концепция на пл. „Света Неделя” и да проведат международен конкурс за него.

Искането на архитектите, публикувано на сайта на КАБ, е по повод обществена поръчка с предмет „Разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект на площад „Света Неделя“  чрез провеждане на ограничен конкурс за проект“.

След разразилата се остра полемика в професионалните среди от Камарата настояват Йорданка Фандъкова и  Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка и да се обявят две отделни процедури – открит международен архитектурен конкурс за концепция  и последваща процедура  за възлагане и изпълнение на технически и работен инвестиционен проект.

Нова процедура

Архитектите са категорични, че обявената в момента процедура не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, които са основополагащи за получаване на най-добра идея от най-голям брой професионалисти.

Според тях е нарушен принципът за еднакво и равно третиране на всички участници и гарантирана анонимност до обявяване на резултатите.

Архитектите са категорични, че изборът на концепция трябва да е на базата на нейните качества, а не на странични фактори като големина на фирмата, оборот, персонал и т.н.

„Считаме, че в интерес на цялото общество  на България е площад „Света Неделя“ в столицата да бъде решен по най-добрия професионалин начин чрез съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура. Предварителното определяне на седем участника, както е предвидено в момента, лишава журито от избор от много по-богата палитра от идеи, каквато ще даде един открит международен архитектурен конкурс. Нещо повече – сегашното изискване за изпълнението на 1,5 хектара площадни обекти през последните години  ще спре моного от евентуалните участници не само в България, а и от чужбина“, пише в отвореното писмо на архитектите.

Те изявяват готовност да участват в конкурса за площад „Света Неделя“, каквато покана към тях направи на 1 октомври във Военния клуб по време на събитието „Разговори за града“ столичният градоначалник, като се надяват, че тя ще се вслуша в гласа на професионалната общност.

„Знам, че това изисква допълнително усилие  от вашия екип, но ви уверям, че резултатът ще се отплати многократно и отзвукът ще бъде много положителен“, заявява арх. Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на КАБ, чийто подпис стои под писмото.

Добрият опит

Като добри примери от Камарата на архитектите дават наскоро провелите се конкурси на Община Варна за нова библиотека на града и на Община Велико Търново за нова централна градска част.

От Камарата на архитектите предлагат помощта си при съставянето на критерии за избор на концепция и последваща отделна процедура за разработка на инвестиционен проект. От професионалната организация настояват Йорданка Фандъкова да даде отговор преди да е изтекъл законният срок за обжалване, за да  информират колегите си от Архитектурния съвет на Европа, както за да предприемат следвщи действия, ако са необходими.

Критиката

От организацията смятат за погрешно, че основните критерии към кандидатите, за да бъдат допуснати до подаване на оферти –  генериран годишен оборот общ оборот от 1,5 млн. лв., от които 750 хил. лв. от подобни проекти за последните три години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади, елиминират по-важния елемент, а именно изработването на качествен проект.

Арх. Здравко Здравков е на мнение, че тези критерии гарантират, че в конкурса ще участват само доказани в професията специалисти, а не „студентско проектантско бюро", което ще представи проект, който после да не може да изпълни.

По искане на КАБ от общината веднъж вече намалиха финансовите изисквания на половина, броя на екипа на пет души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра. Според организацията тези критерии продължават да ограничават кръга на участници.

Предисторията

Investor.bg припомня, че в средата на 2016 г. кметът на столицата съобщи, че световноизвестен архитект ще проектира площад „Света Неделя“ в София, като ще даде идея за експонирането на разположените там археологически находки. Тогава тя заяви, че още не е избран конкретен архитект.

„Ще се обърнем към световни имена. В София ни липсва знаково пространство, както в другите европейски градове. Мисля, че площад „Света Неделя“ може да бъде това място“, заяви тя и добави, че със задачата се е заел главният архитект на столицата.

Проектът трябва да свърже площада с пешеходната зона на бул. „Витоша“ и с Ларгото, където под земята са изложени археологически ценности.

От своя страна зам.-кметът доц. Тодор Чобанов тогава коментира, че площад „Света Неделя“ е голямо предизвикателство и ще се работи съвместно с урбанисти и археолози в рамките на Интегрирания план за градско развитие. Според него целта е столицата да представи културното си наследство като Рим, Париж и Марсилия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 8 месеца
Aре, Бай Гуй и Джипито ще Ви осигурят всичко, а ако не Ви стига и деца ще Ви направят. Искали били прозрачни конкурси и открити процедури. Искате ама няма! Вие си ги избрахте тия чугунени глави. Нали знаете: той е прост и ...

Още от България
Е. Герджиков: „Визия за София“ е дело на всички граждани