Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Кога София ще се превърне в умен град?

Най-често срещаната грешка е промяна да се извършва по непрозрачен начин, обясни проф. Хуан Ревуелта, директор на фондация Finnova

Кога София ще се превърне в умен град?

Проф. Хуан Ревуелта, генерален директор на фондация Finnova и основател на Startup Europe Accelerator. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Управата на Столична община действа в правилна посока за превръщането на София в умен град, но може да се справи още по-добре. За целта е препоръчително да се използват възможностите на „Акселератор“ - новата програма на Европейската комисия. Тя помага за по-бързото внедряване на иновациите в града по прозрачен начин, с ясни процедури. Общината трябва просто да определи конкретно предизвикателство. Това заяви проф. Хуан Ревуелта, генерален директор на фондация Finnova и основател на Startup Europe Accelerator, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди много години бях в София и си спомням, че в някои райони имаше проблеми с питейната вода и с други основни нужди. Винаги има предизвикателства: качеството на въздуха, управлението на отпадъците... Сега сме на прага на новия програмен период и един от приоритетите на Европейската комисия ще бъдат зелените работни места, свързани с Европейския зелен пакт. Въпросът е как София ще приложи Зелената сделка?"

"Общините правят много грешки при трансформацията си в умен град /smart city/. Най-често срещаната е тази промяна да се извършва по непрозрачен начин", обясни проф. Ревуелта. Неговата препоръка е кметствата да се оповестяват публично предизвикателствата, програмите и възможностите за кандидатстване – не само към българските доставчици, а към тези в цяла Европа. 

Още по темата

"Местните власти трябва да мислят как да разходват средствата оптимално. Да определят чрез обсъждане най-добрите налични технологии на най-ниските възможни цени. Защото става въпрос за публични средства".

Друг проблем според проф. Хуан Ревуелта е, че общините планират развитието си само през местната перспектива. Но ако искат да използват европейско финансиране, трябва да вникнат в новите програми като „Цифрова Европа“. Бюджетът й за периода 2021-2027 г. се очаква да бъде над 9 млрд. евро - за дигитализация, включително на публичната администрация.

Професорът е на мнение, че във всеки град с население над 10 000 души трябва да има човек в общинската администрация, който да разбира от европейско финансиране в областта на иновациите. Хуан Ревуелта е бил директор на първия отдел по иновации в Испания – в град Валенсия, в края на 90-те години. А Столична община откри неотдавна позицията зам.-кмет, който отговаря за дигитализацията, иновациите и икономическото развитие.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" вижте тук.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 2 седмици
Когато софиянци поумнеят.
1
 
4
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
То тук знаците дето светят с два малки соларни панела, се считат за върха на технологиите, какво остава за друго... Важното е да се издават разрешителни за строежи на поразия.
1
 
4
 
1
преди 2 седмици
Точно това е проблемът на София - прозрачността.
Оттам нататък статията е безсмислена.

Още от България
Предизвикателствата пред имотния пазар в Пловдив и Стара Загора след COVID-19