IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в София инвестират все повече в офис среда, за да привличат кадри

Офис пазарът в столицата ще остане стабилен през идните пет години, смятат експерти

17:20 | 20.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Lion&#39;s Head</em></p>

Снимка: Lion's Head

Инвестициите в офис средата стават все по-важни за компаниите заради недостига на кадри, а качественият офис има нарастващо значение при преценката от служителите на условията за работа, които фирмите им предлагат. Това стана ясно по време на медийно събитие с ръководители на компанията за инвестиции в бизнес имоти Lion’s Head Investments, която притежава в София Полиграфия Офис Център и Мегапарк на бул. „Цариградско шосе“, както и офис комплекса „Орегон“ в Букурещ.

От дейността на компаниите зависи в какъв вид удобства в офиса ще инвестират, но много от тях залагат на вътрешна кафетерия и добри зони за почивка и работа в по-необичайна среда, каза Георги Попчев, пропърти мениджър в Lion’s Head.

Енергийната ефективност на сградата също е фактор с нарастващо значение за компаниите. Попчев съобщи, че преди две седмици Полиграфия Офис Център е получила сертификат LEED Gold, а задействаните мерки за енергийна ефективност са довели до намаляване с 20% на разходите за енергия и с 22% на тези за вода.

По отношение на сроковете на договорите за наем се наблюдава тенденция за увеличаването им, а наемателите започват все по-рано преговорите за възобновяване на изтичащ договор. „Ако в миналото това обичайно ставаше между шест и осем месеца преди края на срока на договора, сега разговорите стартират най-късно 12 месеца преди изтичането му“, каза Попчев.

Според него това е от полза и за двете страни, тъй като наемодателите имат по-голяма предвидимост и могат да инвестират повече в сградата си, а наемателите също могат да насочат средства към подобряване на средата в офиса си. Точно това прави в момента един от големите наематели в Полиграфия Офис Център – GfK, която е предприела пълен редизайн на офиса си от 7000 кв. м, като работата по проекта ще продължи през цялата 2020 г., съобщи Попчев.

Наемните нива на сгради по протежението на основни булеварди в София, които не се намират в идеалния център, вече достигат нивата на наемите на първокласни офиси в центъра от 20 евро на кв. м, каза още той. В Мегапарк, например, средният наем за нови наематели достига около 15 евро на кв. м. „Когато една сграда се поддържа и развива правилно, наемателят е готов да гласува повече доверие на наемодателя. Освен локацията и транспорта много наематели вече вземат предвид и вторични показатели в един офис като социалната среда, услугите в сградата, поддръжката й“, посочи Попчев. И допълни, че HR специалистите вече имат основна роля при избора на офис.

Според Елица Ценова, главен инвестиционен директор в Lion’s Head, към момента няма проблем с усвояването на новите площи, които излизат на пазара. „Има сгради, които страдат, и такива, които са предварително наети много преди да бъдат завършени. Всичко зависи от качеството на продукта и локацията му“, отбеляза тя.

Въпреки че делът на споделените офиси и гъвкавите пространства на офис пазара в София все още е нисък, около 2%, все повече компании ги избират през периода си на първоначален растеж. Освен това споделените офиси могат да дадат временно решение в случаите, когато наемателите имат спешна нужда от нова площ, докато постигнат споразумение с наемателя си за дългосрочен офис, каза Попчев. Но по-високата цена за едно работно място в коуъркинг пространствата, която обичайно е между 2,5 и 3 пъти повече в сравнение с традиционния офис, мотивира компаниите да преминат към дългосрочен наем след първоначалната им фаза на развитие на бизнеса.

Попчев и Ценова смятат, че офис пазарът в София ще остане стабилен през идните пет години въпреки започналото забавяне на европейската икономика. Те не очакват отлив на наематели, а някои от тях дори може да насочат повече дейности към нашата страна, тъй като обикновено при криза компаниите закриват работни места на развити пазари и се насочват към развиващи се пазари. „При предишната криза от 2011 г. насам в България започнаха да идват повече компании, които пренасяха някои работни процеси у нас“, посочи Попчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още