IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кордеел България инвестира 52 млн. лв. в логистичен комплекс край "Ботевградско шосе"

Очаква се строителството да продължи 18 месеца

16:15 | 12.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Кордеел България</em></p>

Снимка: Кордеел България

Нов административно-логистичен комплекс ще се появи върху терен от 57 декара край „Ботевградско шосе“ в София след година и половина. Изпълнител на проекта е Кордеел България, дъщерно дружество на белгийската строителна компания Cordeel, а наемател ще бъде Орбико България, която е една от най-големите български дистрибуторски компании, част от хърватската търговска компания Orbico. Инвестицията в проекта е 52 млн. лв. и включва изграждането на складови и офис площи, както и необходимата инфраструктура. 

Началото на строителните дейности беше поставено на официална церемония днес в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев, посланиците на Хърватия и Белгия и ръководители на двете компании. Проектът е от типа „Built to Suit and lease“ и е в съответствие с изискванията на бъдещия наемател. Проектант на комплекса е студио "Иво Петров Архитекти". Новият център ще осигури 500 работни места.

„Когато говорим за инвестиции, обичайно се фокусираме върху числата, те, разбира се, са важни, но инвестициите означават и доверие. Българското правителство ще продължи да дава аргументи в България да се правят нови инвестиции, ще поддържа добра макроикономическа среда, ще създава нова инфраструктура и най-вече ще съсредоточи усилията си в обучаването на добри кадри, от които през последните години бизнесът в България се нуждае най-много“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

„С този проект следваме утвърдени световни практики и работим за създаването на условия за развитието на бизнеса в различни сфери на българския пазар“, каза Владимир Андреев, управляващ директор на Кордеел България. Комплексът ще бъде изграден върху собствен терен на Кордеел, отбеляза Андреев и допълни, че в бъдеще предстоят и други проекти, структурирани на принципа „Build to Suit and lease“.

Срокът на договора с Орбико България е 15 години с възможност за удължаването му с още десет години. На десетата година компанията-наемател ще има право да изкупи сградата, уточни Андреев пред Investor.bg. Сред другите големи проекти, по които работи Кордеел в момента, са завод за електронни елементи за Melexis и складове за азотни торове във Варна. „Портфейлът ни с проекти за следващата година е пълен, вече сме в позицията да избираме такива, с които можем да добавим повече стойност“, посочи Андреев.

Фокус в работата на компанията са проекти от типа design and build, при които тя проучва бизнеса на клиентите си и ги съветва каква сграда е необходима за тяхната функция въз основа на бюджета, с който разполагат, допълни Андреев.

„България и Белгия отбелязват 140 години дипломатически отношения и този комплекс е пример за стабилността им“, отбеляза Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия у нас. „Проектът е най-голямата хърватска инвестиция в България“, каза от своя страна Ясна Огняновац, посланик на Република Хърватия в страната ни, и изрази надежда за навлизане на повече хърватски брандове у нас.

Административно-логистичният център

Административно-логистичният център на Орбико България ще се състои от модерни складови помещения и офис сграда. Проектът предвижда 32 000 кв.м складови площи с капацитет от 45 000 палетоместа за съхранение. Предвидени са автоматизации в процесите по изготвяне на поръчки, както и контролирана среда за складиране, които ще повишат продуктивността и нивото на оперативните процеси. Логистичният център разполага с 38 товарни рампи с нивоизравнители за обслужване на камиони и бусове. Това позволява обслужването на около 100 камиона дневно.

Логистичната сграда е разделена на две зони – темперирана и нетемперирана, като основната разлика, е съдържанието на палетите. Темперираната заема по-голяма част от складовото пространство, като там има обособени складове със завишени изисквания откъм пожарна безопасност.

Офисната сграда е с площ от 4 500 кв.м. и е с изцяло остъклена фасада. Тя ще разполага със съвременна отоплителна, вентилационна и климатизационна система и ще се отличава с висока енергийна ефективност.

В новия административно-логистичен център е заложено и изграждането на 50 паркоместа със зарядни станции за електромобили.

Белгийската компания Кордеел оперира на българския пазар от 20 години, като близо 80% от дейността й е фокусирана върху индустриалния сектор. Тя има над 85 реализирани проекта у нас, сред които логистичният център на Lidl в Кабиле, както и Bulgaria Mall и Infinity Tower.

Орбико е семейна компания, която разполага с представителства в 20 държави в Европа, а в България оперира от 17 години и има над 1000 служители. Компанията е основен партньор на Philip Morris International, IQOS, Procter & Gamble, Shell и Mars, с които за последната година в България е генериран общ оборот от 965 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още