IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши AG Capital да придобие едноличен контрол над Полиграфия Офис Център

Според КЗК сделката няма да доведе до промени в структурата на пазара и няма да увреди конкуренцията

09:53 | 24.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Полиграфия Офис Център</em></p>

Снимка: Полиграфия Офис Център

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на групата AG Capital да придобие едноличен контрол над „Полиграфия Офис Център“, вижда се от решение, публикувано в регистъра на антимонополното ведомство.

Сделката беше обявена в средата на миналия месец.

Досега инвеститори в офис комплекса бяха AG Capital и базираната в Лондон компания Northridge Capital, която притежаваше миноритарен дял.

Придобиващото контрол предприятие AG Capital и неговата икономическа група осъществяват стопанска дейност в областта на инвестициите в недвижими имоти, инвестиционно консултиране, посредничество при сделки с недвижими имоти, услуги по развитие и управление на недвижими имоти (т. нар. асет мениджмънт) и аутсорсинг услуги по управление на активи, посочват от КЗК в решението си.

От своя страна придобиваното дружество „Полиграфия Офис Център“ АД осъществява дейност по отдаване под наем на офис площи, находящи се в притежавания от него комплекс. В тази насока дейностите на придобиваното дружество и групата на придобиващото дружество не се припокриват на който и да е съответен пазар на територията на страната, нито са налице вертикални отношения, заключава Комисията.

Според КЗК сделката няма да доведе до промени в структурата на пазара, на който оперира придобиваното дружество и няма да породи значителни конгломератни ефекти. Поради тази причина антимонополният регулатор е решил да не прави задълбочен анализ на пазарното положение на участниците в нея, защото не вижда риск от увреждане на конкуренцията.

КЗК изчислява още, че пазарният дял на „Полиграфия Офис Център“ от пазара на отдаване под наем на офис площи клас А и Б в София е малък, изчислен на база приходи от наеми и отдадени под наем площи в кв.м.

Очаква се всеки момент да приключи втората фаза от проекта на „Полиграфия Офис Център“. Строителството на офис сградата с площ от 10 хил. кв.м е на финалната права, като офисите са вече отдадени на наематели. Ключов наемател е GfK.

Към първата половина на 2017 г. нови 340 хил. кв.м офис площи се изграждат в София, а около 170 хил. кв.м са на проектна фаза. Очакванията са тези допълнителни обеми да задоволят търсенето до 2020 г., посочва се в решението на КЗК, което се позовава на данни на консултантската компания Forton, също част от AG Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още