Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Моловете "Галерия" в Стара Загора и Бургас сменят собственика си

Полската GTC продава търговските центрове на листнатата в Йоханесбург и Люксембург MAS Real Estate

Моловете "Галерия" в Стара Загора и Бургас сменят собственика си

Мол "Галерия" Стара Загора. Снимка: GTC

Полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) е продала двата си мола в Бургас и Стара Загора на инвестиционната компания MAS Real Estate, съобщават от MAS.

Трансакцията е на стойност 62 млн. евро и се осъществява чрез дъщерното дружество на компанията PKM Investments. Управлението ще е съвместно с Prime Kapital.

Това е втората голяма сделка в търговския сегмент от пазара на бизнес имоти в България от началото на годината, след като южноафриканският инвестиционен фонд New Europe Property Investment (NEPI) придоби The Mall в София за 180 млн. евро.

Според източници от пазара скоро собственика си ще сменят още два столични мола – Сердика център и Mall of Sofia, инвеститорът в който – Europa Capital, го задържа по-дълго от предвиденото, защото на пазара нямаше бенчмаркова сделка, на базата на която да определи цената му.

Кои са MAS

MAS Real Estate е публична компания, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург. Основана е през 2009 г. - в разгара на кризата, когато цените на имотните активи се отправяха към нови дъна, за да се възползва от последващите ръстове.

Компанията оперира най-активно в Западна Европа, но в момента активно се разширява и в Централна и Източна Европа, която смята за най-бързо развиващия се регион на Стария континет.

Основният обем активи на компанията се намират в Германия – предимно търговски центрове и един индустриален имот, и Великобритания – хотели и индустриални имоти. Компанията притежава и логистичен център в Цюрих.

MAS вече има и търговски център в Полша, който генерира доходи. В Румъния и Словения инвеститорът има няколко проекта в процес на изграждане.

Общата оценка на активите на MAS е над 406,4 млн. евро.

Моловете „Галерия“

Търговските центрове на GTC в Бургас и Стара Загора са едни от най-добре представящите се в портфолиото на компанията през последните години. Заетостта им е стабилна – средно 97%, при средна заетост на всички активи на компанията от 94%, а на търговските площи – от 95%.

От последния отчет на дружеството се вижда, че балансовата стойност на двата мола също се увеличава -  от 54,9 млн. евро през 2015 г. до 57,2 млн. евро през 2016 г.

Двата търговски центъра генерират 10% от приходите от всички активи и заемат 41% от портфейла на компанията от търговски имоти. В последния си отчет обаче GTC групира търговските си центрове според местоположението им и представя резултатите като група, а не на отделните активи.

В съобщението на MAS се посочва, че молът „Галерия Бургас“ е доминиращ на местния пазар. Общият обхват на търговския център достига 480 хил. души население в рамките на 60 минути път с кола, а през лятото той се посещава и от доста туристи.

За „Галерия Стара Загора“ инвестиционната група изчислява, че обхваща около 400 хил. души в рамките на 45 минути път с кола, но подчертава, че има нужда от ремонт, за да се подобри оперативният му капацитет.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
В Стара Загора молът си върви доста добре, странно е, че някой би го продал при тези големи обороти. Пак перат пари явно..
2
 
2
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
А какво става с мол Галерия във Варна? Ще продължава ли да се руши или ще види нова светлина?

Още от България
Консултант: Пандемията може да изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София