IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите са по-резервирани през есента, но одобряват покупката на жилище

НСИ отчете понижено доверие сред населението както в градовете, така и в селата

13:02 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През октомври 2017 г. общият показател на доверие на потребителите намалява с 0,7 пункта спрямо юли, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Въпреки това оценките за покупка на жилище са позитивни.

Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца се запазва на равнището от предходното наблюдение.

По отношение на очакванията за следващите 12 месеца се наблюдава известно подобрение в мненията на живеещите в селата, за разлика от населението в градовете, което изразява малко по-негативни прогнози в сравнение с три месеца по-рано. 

Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца, са по-резервирани спрямо три месеца по-рано.

Очаквания за покупка или построяване на жилище през следващите 12 месеца, НСИ:

По-неблагоприятни в сравнение с юли са и оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца (балансовият показател се покачва с 4,6 пункта). Инфлационните очаквания се запазват и за следващите 12 месеца.

По отношение на безработицата в страната прогнозите на потребителите са, че ще има съкращаване на персонал през следващите 12 месеца, като според населението в селата то ще бъде с по-високо темпо.

Същевременно през октомври се регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Позитивна е и нагласата на потребителите относно извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още